Alle radio- en televisiezenders besteden vandaag aandacht aan de Nationale Actie Giro 555, waarbij geld wordt opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. Niet voor iedere ramp wordt een Nationale Actie gehouden, daar gelden bepaalde criteria voor. Ook het succes van een inzamelingsactie hangt af van allerlei voorwaarden. "Het belangrijkste is dat mensen gevraagd wordt om te geven”, zegt professor Filantropie Theo Schuyt. 

Het is niet voor het eerst dat er een Nationale actie wordt gehouden in Nederland. Na de verwoestende tsunami in 2004 in meerdere Aziatische en Afrikaanse landen en na de aardbeving op Haïti werden miljoenen euro’s opgehaald. Toch wordt er niet voor iedere ramp een landelijke inzamelingsactie georganiseerd. Zo moet er sprake zijn van een uitzonderlijk grote, internationale en humanitaire ramp met veel slachtoffers. Ook moet er snel hulp worden geboden. 

‘Veel sprekende beelden’ 

Bekende Nederlanders, televisie- en radiomomenten: hoeveel geld er wordt ingezameld, is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid aandacht. “Als er veel sprekende beelden zijn, als het voorpagina nieuws is in alle media en iedereen ervan weet dan wordt er veel meer gegeven”, zegt Schuyt, die onder andere onderzoek heeft gedaan naar het geefgedrag in Nederland. “Hoe meer aandacht, hoe groter de kans dat men wordt gevraagd en dat is een van de belangrijkste redenen dat mensen geven.” 

Om geld over te maken naar de giro, kan je zelfs een ’Tikkie’ ontvangen - een online betaalverzoek waarbij je zelf bijna niets meer hoeft in te vullen. Volgens Schuyt zijn dit soort methodes cruciaal voor het succes van een inzamelingsactie. “Er moeten weinig barrières zijn. Als jij een simpel sms’je kan versturen waarmee je geld kan doneren, zijn er zeker miljoenen mensen bereid om dat te doen. Hoe meer ze zelf moeten uitzoeken, hoe moeilijker het wordt.” 

‘Huishoudens geven minder, bedrijven meer’ 

Dat er in Nederland over het algemeen minder geld wordt uitgegeven aan goede doelen, klopt niet zegt Schuyt. “Huishoudens geven iets minder ten opzichte van 2017. Daar tegenover staat weer dat er meer binnenkomt vanuit bedrijven en erfenissen”, vertelt Schuyt. 

Om kwart over twaalf in de middag was er zo’n zes miljoen euro opgehaald voor Sulawesi. Voor de slachtoffers van de tsunami in 2004 werd rond de 208 miljoen gestort op de giro. Die afstand moet nog worden overbrugd. “We zien bij dit soort tv-acties wel enigszins een neerwaartse trend ten opzichte van de tsunami in 2004. Maar daar moet je bij bedenken dat deze actie voor Sulawesi veel korter is.” 

Succes van de actie

Wat de voorlopige eindstand van de actie is, wordt vanavond bekend gemaakt tijdens het programma Pauw. “Als iedereen vandaag op de hoogte raakt door heel veel media-aandacht, als veel bekende Nederlanders zich eraan binden en allerlei partijen gaan meedoen, is die kans om gevraagd te worden weer vergroot.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.