De Britse prins Harry en zijn verloofde Meghan Markle stappen zaterdag in het huwelijksbootje. Als je de headlines mag geloven gaat het aanstaande koninklijk echtpaar het helemaal anders aanpakken. Maar in hoeverre is het in Engeland mogelijk om te tornen aan huwelijkse tradities?

Het huwelijk vindt plaats op een zaterdag terwijl Britse koninklijke huwelijken traditioneel op een weekdag plaatsvinden. Er gaan al geruchten dat het boeket van Meghan Markle niet traditioneel wit zal zijn, de bruid zou ten overstaan van de 600 gasten in de St. George’s Chapel in Windsor haar bruidegom persoonlijk toespreken en bovendien zijn er ’burgers’ uitgenodigd die het huwelijk bij zullen wonen. Allemaal details die indruisen tegen de eeuwenoude tradities voor een koninklijk huwelijk in Engeland.

Tradities

Wie in Engeland in een koninklijk huwelijksbootje stapt, zegt ook het jawoord tegen een legio aan huwelijkse tradities. Zo dragen Britse koninklijke bruiden per definitie een witte bruidsjurk, wordt het bruidsboeket niet in de lucht gegooid, is de bruidstaart gemaakt van ‘fruitcake’, vindt de ceremonie plaats in een Anglicaanse kerk en dragen alle vrouwelijke gasten verplicht een hoedje. Nu prins Harry en zijn aanstaande de drang lijken te hebben om ‘gewoon’ te zijn is het de grote vraag of hun huwelijk ook bol zal staan van deze tradities.  

Aan huwelijksetiquette valt niet te tornen

Robert Wennekes werkte jarenlang als butler voor Amerikaanse miljardairs, nu runt hij de International Butler Academy en leidt hij studenten op om de rijkste ter aarde te bedienen. De butlers die Wennekes opleidt komen terecht bij koninklijke families, ook de Britse. Hij weet dus precies hoe het er achter de schermen aan toe gaat en wat er verwacht wordt. Wennekes denkt dat Harry en Meghan helemaal niet veel ruimte hebben om met hun huwelijk met de tijd mee te gaan en dat de strenge Queen Elizabeth de regie in handen houdt. “Ik denk dat Harry and Meghan eigenlijk helemaal geen ruimte hebben. Ze zullen ongetwijfeld een prachtige lijst hebben opgesteld met hun eigen wensen en voorkeuren, maar die lijst zal beslist voorgelegd worden aan de koningin en die zal vervolgens de beslissing nemen of iets wel of niet kan. Wat mij betreft geen enkele twijfel dat die beslissing bij de koningin ligt en niemand anders.” 

Tolerantie in het koningshuis als PR-stunt

Oud-butler Wenneker denkt dat het moderne karakter van het huwelijk van Harry en Meghan vooral een PR-stunt is van de koninklijke familie naar de Engelse bevolking om te laten zien hoe tolerant zij zijn. “Het is bijna geënsceneerd zou ik zeggen, dat zij zogenaamd hun eigen stempel op het huwelijk kunnen drukken.” Hij denk dat de koningin achter de schermen de regie blijft voeren: “Ik denk dat het allemaal heel cosmetisch is, dat het niets te betekenen heeft en dat uiteindelijk de koningin het beslist.” Ook in Engeland zijn er kritische geluiden over het zogenaamde 'losse' karakter van het huwelijk. Het feit dat het paar 1200 burgers uitnodigt, de zogenaamde “golden ticket houders” werd aanvankelijk toegejuicht. Maar nu blijkt dat deze groep niet echt gasten zijn: ze mogen buiten de kapel wachten tot het paar naar buiten komt en hebben een brief gekregen waarin staat de ze hun eigen boterhammen moeten meenemen. De uitnodiging zou een succesvolle marketing tool zijn.

Spelregels aan het Britse hof

De aanstaande bruid heeft in het Britse hof te maken met protocollen en regels die voor een buitenstaander nog knap lastig kunnen zijn om allemaal te onthouden. Voor wie is het gebruikelijk een kniebuiging te maken en wat is de etiquette aan tafel?

Het lijkt Wenneker zeer onwaarschijnlijk dat er veel manoeuvreerruimte zal zijn om de eeuwenoude tradities uit te dagen. “Dat verandert zeker niet, dat is de afgelopen honderden jaren niet veranderd en ik kan ik mij niet voorstellen dat dat nog verandert.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.