In eerste instantie mocht Antonio Nazeraj blijven, nu is besloten dat hij en zijn gezin worden uitgezet. Deze Albanese politieagent, die in Nederland asiel zoekt, werd onbedoeld een belangrijke getuige in een drugs- en corruptierechtszaak.

Dat een auto aanhouden op een koude avond in maart zijn leven totaal zou veranderen had politieagent Antonio Nazeraj niet voorzien. Hij was samen met collega's bezig met een doorsnee controle. "Die zwarte Audi reed gewoon veel te hard."

Doodsbedreigingen

In de auto zitten twee mannen, ze hebben gedronken. "Ze schreeuwden of we wel wisten wie ze waren, van wie de auto was en dat we ze vrij moesten laten." Op het politiebureau van Fier, een stad in Albanië, blijken het de broers Habilaj: notoire criminelen met een verleden in moordzaken, afpersing en drugshandel. "Ze bedreigden me met de dood, schreeuwden dat ze me gaan omleggen en dat ze dit nooit zullen vergeten." Een paar minuten later krijgen de agenten een telefoontje: ze moeten de Audi en de inzittenden laten gaan.

Nazeraj en zijn baas Zagani maken een rapport van het incident en starten een onderzoek. Ze ontdekken dat de Audi op naam van de minister van Binnenlandse Zaken Tahiri staat. Tahiri is dan een van de populairste ministers uit het kabinet van premier Rama. Hij wordt gezien als één van de toekomstige leiders van de Socialistische Partij.

Criminelen in de auto van de minister?

De agenten kunnen het bijna niet geloven: "Ik dacht: 'wat doen die criminelen in de auto van de minister?' Ze bleken verre familie: de Habilaj-broers zijn achterneven van Tahiri." Na een paar dagen sturen de agenten het rapport naar het hoofdbureau in Tirana met het verzoek om verder onderzoek te mogen doen.

Tirana beslist negatief, het rapport verdwijnt in een la en binnen een week zijn Antonio en zijn collega's gedegradeerd. Een jaar later worden ze ontslagen op verdenking van corruptie. Ze zouden geldbedragen van ongeveer vijftig euro aangenomen hebben. De drie agenten ontkennen, maar worden veroordeeld. Antonio zit drie maanden in de gevangenis, daar is hij zijn leven niet zeker: "Ik ben daar meerdere keren bedreigd en mishandeld."

Italiaans document Albaanse oud-minister Tahiri
Bron: EenVandaag

Maffia connecties

In 2016 duikt de naam van minister Tahiri op in een Italiaans maffia-onderzoek. De politie brengt hem in verband met drugshandel en corruptie. Ook hier zijn de Habilaj-achterneven verdacht. Een van hen wordt daar opgepakt voor drugssmokkel met een speedboot die, wederom, op Tahiri's naam staat.

Uit het Italiaanse onderzoek, veelal telefoontaps, blijkt dat de bende van de Habilaj broers tussen de vijf en twintig miljoen betaalde aan Tahiri. Hij gebruikte dit geld volgens de Italianen voor zijn verkiezingscampagne.

Nazeraj vroeg met zijn vrouw en tienerdochter asiel aan, mocht in eerste instantie blijven maar toch moet nu toch worden uitgezet.

Vogelvrij, dus vluchten

Hoewel premier Rama achter zijn minister blijft staan moet Tahiri aftreden. Er start een strafrechtelijk en parlementair onderzoek. Commissielid Alibeaj: "We onderzoeken zowel de politieke gedragingen van Tahiri, als zijn banden met de onderwereld."

De drie agenten betrokken bij de aanhouding van de Audi worden opgeroepen te getuigen in het strafrechtelijk onderzoek naar de oud-minister. Antonio's Nederlandse advocaat Maartje Terpstra: "Tot nu toe wordt er alles aan gedaan om hem niet de informatie te laten geven die hij heeft. Het lijkt erop dat zelfs de president probeert te voorkomen dat hij kan getuigen."

Het aanpakken van criminaliteit en corruptie is in Albanië niet zonder risico. Ook premier Rama bemoeit zich met de zaak. Hij noemt de agenten 'verraders, criminelen in uniform'. Vanaf dat moment voelen de agenten zich vogelvrij, ze vluchten alle drie met hun gezinnen naar het buitenland. Twee van hen krijgen asiel in Zwitserland, Antonio gaat naar Nederland met zijn vrouw en dochter.

Familie Nazeraj
Bron: EenVandaag

Toch geen asiel

Het gezin krijgt in eerste instantie asiel in Nederland, maar de IND gaat in hoger beroep. Antonio verliest de zaak en moet terug. Parlementariër en commissielid Alibeaj: "Het leven van zowel Antonio als zijn familie is in gevaar. Ze worden bedreigd door criminelen maar ook door mensen rond oud-minister Tahiri."

Antonio's ouders leven in angst: "Iedere ochtend kijk ik onder de auto of er geen bom onder zit", vertelt zijn vader. Zijn moeder vult aan: "Als hij de grens over komt maken ze hem dood, ze laten hem niet leven."

Lees ook

Generaties criminaliteit en corruptie

De zaak Tahiri staat niet op zichzelf, Albanië worstelt al generaties met criminaliteit en corruptie. En dit terwijl Albanië onderhandelingen wil beginnen om bij de Europese Unie te gaan horen. Kamerlid Alibeaj ziet dit voorlopig nog niet gebeuren. "Als parlementslid doet het me pijn om te zeggen, maar zolang er geen wet is en de dienst wordt uitgemaakt door criminelen denk ik dat Albanië geen lid kan worden van de Europese Unie."

Oud-politieagent Antonio is opgeroepen in het onderzoek naar oud-minister Tahiri

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.