Een Albanese politieagent, die asiel had gekregen in ons land, dreigt alsnog te worden uitgezet. De man was in eigen land lid van een speciaal drugsteam dat onderzoek deed naar de Albanese minister van Binnenlandse Zaken. "Als ik terugga, ben ik voor honderd procent dood!" 

De minister naar wie het onderzoek liep, bleek banden te hebben met drugscriminelen en is inmiddels afgetreden. De agent wordt tot op de dag van vandaag bedreigd en vreest nu voor zijn leven en dat van zijn gezin als hij terug moet naar Albanië.

Verblijfsstatus gekregen

Opvallend is dat de rechter in Zwolle de Immigratiedienst had opgedragen opnieuw en beter naar de zaak van deze politieman, Antonio Nazeraj, te kijken. Eerder was de agent te kennen gegeven dat hij het land moest verlaten. Maar de Raad van State bepaalde twee weken geleden en zonder zitting dat Nazeraj en zijn gezin Nederland alsnog moeten verlaten.

Albanië zou veilig genoeg moeten zijn voor Nazeraj. "Dat heeft ermee te maken dat Albanië als veilig land is verklaard", zegt advocaat Maartje Terpstra. "Als je erkent dat er wellicht banden zijn tussen de overheid en drugsbendes, dan komt dat beeld op losse schroeven te staan."

Bang voor criminele groepen

De politieman is ten einde raad. "Ik zie Albanië niet als een veilig land voor mijzelf. Ik ben bang voor criminele groepen die ik vroeger heb onderzocht. Die hebben controle genomen over de drugshandel en krijgen sterke politieke steun!"

Nazeraj en zijn team kwamen er bij toeval achter dat de privéauto van de voormalige minister is ingezet voor grootschalige drugshandel. Het drugsteam deed onderzoek en kwam tot opmerkelijke onderzoeksresultaten, maar de minister bleef aanvankelijk zitten. Italië, een land dat veel last heeft van de Albanese drugshandel, deed onderzoek en kwam met bewijs dat hij met de handel te maken heeft. Toen was hij immiddels teruggetrokken, maar hij ontkent nog immer alle betrokkenheid.

Andere leden van het drugsteam, collega’s van Nazeraj, voelden zich ook onveilig en vluchtten naar Zwitserland. Zij hebben inmiddels wel asiel gekregen. Nazeraj en zijn advocaat zijn van plan om een nieuwe asielprocedure op te starten en zo opnieuw te proberen uitzetting te voorkomen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.