De IND gaat opnieuw naar de asielzaak van de Albanese politieagent Antonio Nazeraj kijken. De agent is met zijn gezin naar ons land gevlucht, omdat ze in Albanië vrezen voor hun leven.

Aanvankelijk kregen Antonio en zijn gezin asiel toen ze naar Nederland kwamen, maar de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) ging in beroep. Het gezin werd alsnog uitgewezen.

Nieuwe bewijsstukken

Uit een eerdere reportage van EenVandaag blijkt dat er nieuwe bewijsstukken zijn. Volgens asieladvocaat Maartje Terpstra heeft de rechter daarom aan de IND gevraagd om hierop te reageren. "De IND heeft de negatieve beschikkingen nu ingetrokken en gaat opnieuw naar de zaak kijken. Dat is goed nieuws, want de familie mag nu ook hun zaak in Nederland afwachten."

Antonio en zijn familie vertellen in januari, toen hij en zijn gezin werden uitgewezen, over hun situatie.

Bedreigingen

De Albanese politieagent Antonio Nazeraj heeft bijna 3 jaar geleden in ons land asiel aangevraagd, omdat hij en zijn familie ernstig bedreigd worden. Hij deed samen met collega's onderzoek naar de toenmalige minister van Binnenlandse zaken, Saimir Tahiri. De politicus wordt door de agenten verdacht van betrokkenheid bij drugscriminaliteit en corruptie.

Lees ook

Maar: het onderzoek wordt door hogerhand in hoofdstad Tirana stilgelegd. De minister blijft zitten; de agenten worden ontslagen en met de dood bedreigd. Antonio's moeder kreeg bijvoorbeeld bezoek van twee criminelen, met de boodschap: "We willen weten waar je zoon is en als we hem vinden, hangen we hem voor je ogen op aan de hoogste boom."

'We hopen dat we hier mogen blijven'

Antonio, zijn vrouw en dochter zijn blij met het nieuwe onderzoek van de IND. "We hopen dat het nieuw aangevoerde bewijsmateriaal de IND kan overtuigen en dat we hier mogen blijven", zo zegt hij in een eerste reactie.

Tegen oud-minister Tahiri loopt sinds vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek, omdat zijn naam ook voorkomt in internationaal drugs- en maffia-onderzoek. In die zaak wordt binnen 3 maanden een uitspraak verwacht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.