Een nieuw dieselschandaal, nu in de vrachtwagensector. Vrachtwagenchauffeurs sjoemelen regelmatig met de uitstoot van hun dieseltrucks. De nieuwste generatie trucks heeft een extra tank aan boord met daarin adblue, een vloeistof die uitstoot van vervuilende stoffen tegengaat. Met dat systeem wordt gerommeld, blijkt uit een documentaire op de Duitse televisie, met een op de vijf vrachtwagens zou daar worden gesjoemeld met de uitstoot. 

Maar ook hier in Nederland wordt steeds vaker gesjoemeld met AdBlue, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. 

We belden naar een aantal bedrijven dat dit soort sjoemelkastjes inbouwt. Er komt volgens hen steeds meer vraag naar, alles bij elkaar gaat het over honderden sjoemelkastjes die de afgelopen maanden zijn ingebouwd bij de vier bedrijven die wij belden. 

We hebben ook contact opgenomen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Die onderzoeken de fraude sinds 2015 maar weten nog steeds niet hoeveel trucks er sjoemelen in Nederland. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.