Niet alleen Volkswagen maar ook diesels van veel andere merken zijn uitgerust met sjoemelsoftware. Het gaat om auto’s van Alfa Romeo, Fiat, Ford, Nissan, Opel, Renault en Volvo. Dat stellen de Groenen in het Europees Parlement in een rapport dat ze vandaag overhandigen aan Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie). Ze willen dat Brussel optreedt en zorgt dat de desbetreffende wagens worden teruggeroepen.

De Groenen komen tot hun conclusie aan de hand van een Richtsnoer dat de Europese Commissie twee weken geleden presenteerde aan de hand waarvan lidstaten sjoemelsoftware kunnen ontdekken. Een richtlijn waarmee dat volgens de Commissie kan is dat een auto die onder licht veranderde omstandigheden wordt getest, bijvoorbeeld wanneer er een portierraampje wordt geopend, niet meer dan 10% meer mag uitstoten dan tijdens de officiële test.

Gaan de emissies wél met meer dan 10% omhoog dan wijst dat op de aanwezigheid van sjoemelsoftware. Uit onderzoek in opdracht van de Franse regering blijkt dat veel diesels onder licht gewijzigde testomstandigheden tot wel het vier- of vijfvoudige uitstoten. Conform de richtlijn van de Europese Commissie hebben die auto’s allemaal sjoemelsoftware aan boord en moeten ze van de weg worden gehaald, zo stelt GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout. 

Ook het toepassen van zogeheten ‘thermovensters’, waarbij de auto alleen bij bepaalde temperaturen schoon is, kan wijzen op sjoemelsoftware. Diverse lidstaten, waaronder Nederland, hebben grote verschillen in uitstoot bij wisselende temperaturen vastgesteld. De Nederlandse RDW doet momenteel aanvullend onderzoek naar auto’s van de merken Fiat-Chrysler, Hyundai, Kia, Opel, Chevrolet, Suzuki en Volvo. 

Bekijk eerdere reportages van EenVandaag over sjoemelsoftware:

Bekijk hier onze speciale longread over wat overheden en andere instanties al wisten over de mogelijke manipulatie.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.