Iedereen is een gelukszoeker. En om dat geluk te vinden, halen we alles uit de kast. Zelfhulpboeken geven je talloze manieren om het maximale uit jezelf te halen. Maar volgens de Zweedse hoogleraar Carl Cederström moesten we daar juist mee stoppen.

Volgens de statistieken is Nederland een van de beste landen om te wonen. Steevast staat ons land in de top tien van gelukkigste landen. Volgens Cederström heeft dat ook een keerzijde. "Er is een sociale druk ontstaan die ons verplicht om gelukkig te zijn. Ben je het niet? Dan faal je."

Geluksindustrie

Cederström onderzoekt in zijn boek 'Ons geluksideaal, een nieuwe blik op een versleten idee' onze opvattingen van geluk en de geluksindustrie. Zijn stelling: het huidige geluksideaal gijzelt en beperkt ons.

De geluksindustrie is een lucratieve business. Het wemelt van de geluksaanbieders; uiteraard wel in ruil voor je zuurverdiende centen. Er zijn zelfs gemeenten die wethouders de portefeuille 'geluk' toewijzen. Het bewijst onze drang om gelukkig te worden.

Hoogleraar Carl Cederström vertelt over 'de geschiedenis van geluk'.

Social media

Volgens Cederström moeten we ons geluksideaal aanpassen. "We moeten ophouden met onze persoonlijke zoektocht om het maximale uit onszelf te halen. Het maakt ons onzeker en narcistisch. Op social media wordt je tijdlijn overspoeld met blije berichtjes waarin je 'vrienden' laten zien hoe gelukkig zij wel niet zijn."

Bedrijven vinden het belangrijk om gelukkige werknemers te hebben. Daarin gaan sommigen ver. Heel ver. Een bedrijf verplichte haar werknemers om elke ochtend mee te doen aan een karaoke-sessie. Deed je niet mee? Dan stond je op straat.

Geluk dwing je af

Ook bij 30.000 Amerikaanse werklozen is geprobeerd het geluk af te dwingen. Jobcoaches verboden hen om over werkloosheid te praten. Je zou zo daarmee namelijk het ongeluk over jezelf afroepen. Het experiment werkte niet.

Maar hoe moet dan wel? We moeten af van ons verlangen om het maximale uit onszelf te willen halen. De drang om ons te bewijzen levert ons volgens Cederström teveel stress op. En je mag je best wel eens ongelukkig voelen. Volgens de Zweedse professor moeten we bezig zijn met de vraag wat goed is voor ons allemaal. Want echt gelukkig word je pas als je iets voor een ander doet.

Lees ook

TV-reportage: de Zweedse hoogleraar Carl Cederström vertelt dat het geluksideaal op de schop moet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.