Je mist de trein, laat je cappuccino vallen die je net uit het apparaat getrokken hebt en de deadlines hijgen je in de nek. Is Blue Monday een serieus verschijnsel of praten we dat onszelf gewoon aan?

Patrick van Hees denkt dat Blue Monday vooral een 'mediadingetje' is. Patrick noemt zichzelf ook wel 'geluksprofessor' en is coach en spreker over geluk. Hij zegt dat mensen vaak een excuus zoeken in hun omgeving om zich niet goed te voelen. "Als ze zich niet lekker voelen, kunnen ze zeggen: 'Kijk, het weer werkt ook niet mee.' Je gaat het dan in de externe omstandigheden zoeken."

Winterdip

"Voor een deel is het seizoensgebonden media-aandacht, in plaats van dat het echt een stoornis is. Aan de andere kant heeft ongeveer 7 procent van de mensen last van een winterdip. 3 procent heeft echt last van een winterdepressie", zegt psychiater Witte Hoogendijk.

Je kan die dip alleen niet linken aan één bepaalde dag, zegt Hoogendijk. "Het is meer iets van de herfst en winter in het algemeen. Bij de meeste mensen begint het eind september of begin oktober, en duurt door tot begin januari. Maar verder is het onzin."

Geluk zit in gedrag en gedachte

Volgens de psychiater ligt je geluk gewoon in eigen handen. "Als je in Nederland kijkt, zit geluk relatief weinig in je omstandigheden, maar veel meer in je gedrag en je gedachten. Je hebt het veel meer in de hand, dan dat je jouw geluk laat afhangen aan wat voor weer het buiten is."

Externe omstandigheden, zoals een 'Blue Monday' of het weer, zijn voor geluksprofessor Van Hees geen excuus om je ongelukkig te voelen. "Het ligt vooral in dingen die je kunt leren. Natuurlijk is geluk deels ook genetisch. De één heeft meer aanleg om gelukkig te zijn dan de ander, maar een groot deel ligt ook in dingen die je kunt leren. Dat kan vanuit je opvoeding komen, maar er zijn nog steeds manieren om jezelf geluk aan te leren."

Train je hersenen in geluk

Er zijn volgens Hees verschillende methodes om geluk aan te leren. Eén van deze methodes is een methode waarbij je je drie scenario's inbeeld. "Stel je bent bang dat je je baan verliest. Je kan dan scenario één bedenken en die is heel negatief, pessimisten kunnen dit heel goed. 'Ik raak mijn baan kwijt en ik ga nooit meer wat vinden.' Bij scenario twee bedenk je: wat is het beste dat kan gebeuren? Je kan bijvoorbeeld promotie krijgen. Als derde vraag je je af: wat is het meest realistische? Bij dit scenario dwing je jezelf om andere gezichtspunten aan te nemen. Daarmee train je je hersenen om ook vanuit een ander perspectief naar dingen te kijken."

Dit is een voorbeeld van methodes die je zou kunnen trainen om wat optimistischer in het leven te staan. "Dat is geen trucje dat je één keer moet doen en dan ben je je hele leven optimist, maar je traint je hersenen om vanuit een ander perspectief te gaan kijken."

De Nieuwstrend

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.