Het wordt dringen aan de rechterkant van het politieke spectrum: vandaag presenteert GeenPeil, een van de initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum, een nieuwe partij. Naast Jan Roos (VNL) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) is GeenPeil de nieuwste speler op rechts.

‘GeenPeil gaat democratie van binnenuit herstellen’, klinkt het op weblog GeenStijl. 'Iedereen die denkt dat GeenPeil binnen de gevestigde orde volgens de spelregels van het establishment gaat meedoen aan het Haagse toneelstukje, moet ff twee keer nadenken.'

Dat GeenPeil invloed kan uitoefenen is inmiddels duidelijk: eerder wist het door middel van een handtekeningenactie genoeg steun te vinden om een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne af te dwingen. Ruim zestig procent van de kiezers vulden een ‘nee’ in.

Columnist en schrijver Jan Dijkgraaf wordt om twee uur in Amersfoort gepresenteerd als lijsttrekker. Op 15 maart doet hij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. 

In hoeverre is nu sprake van een versplintering op rechts? En hoeveel kans maakt GeenPeil om in de Kamer terecht te komen? In EenVandaag onder meer Matthijs Rooduijn van de Universiteit Utrecht. Hij schreef eerder: 'De grote vraag is natuurlijk of deze Haagse nieuwkomers succesvol zullen zijn. Dat is nu nog extreem moeilijk te voorspellen, aangezien er in de komende vijf maanden nog van alles kan gebeuren.'

In Radio EenVandaag Hilbrand Nawijn. Toen de verkiezingen in 2006 ook zo versplinterd waren moest hij concurreren met partijen die in het gat sprongen dat de LPF achter liet. Nawijn had destijds de Partij voor Nederland, de PVV maakte een opmars en er was EenNL van Marco Pastors.