Een kwart van de Nederlanders heeft deze zomervakantie geen geld om op vakantie te gaan. Een alternatief is De Buurtcamping, een initiatief waarbij 20 locaties in verschillende gemeentes omgetoverd worden tot tijdelijke vakantiecamping. Bezoekers betalen een symbolisch bedrag of helpen als vrijwilliger.

Karin Laureijssen van De Buurtcamping in Tilburg ziet een kleine toename van het aantal bezoekers met financiële problemen. "De crisis is misschien voorbij, maar we kunnen niet allemaal naar Zuid-Frankrijk. Daarom doen we dit al voor het derde jaar."

Jacqueline en Coen zijn inmiddels vaste gasten. Door de crisis raakten ze hun baan kwijt, daar kwam tot nu toe alleen wat tijdelijk werk voor terug. Coen bouwde een schuld op van meer dan een ton na een scheiding en zat jarenlang in de schuldsanering. Nu viert het stel dus op een bescheiden manier vakantie. "Het is maar een weekend en het is op tien minuten fietsen van huis", vertelt Jacqueline. "Maar toch voelt het als een echte vakantie, het is een kwestie van het intens beleven."

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) blijkt dat het aantal gedwongen thuisblijvers in Nederland iets is gestegen.

De meeste Nederlanders vinden vakantie te duur

Vierenvijftig procent vindt vakantie te duur. Vooral mensen met een inkomen dat lager is dan modaal gaan niet op vakantie.  Ze besteden hun vakantiegeld bovendien vaak noodgedwongen om betalingsachterstanden weg te werken.

Volgens onderzoeker Armoede en Schulden Roeland van Geuns (hogeschool van Amsterdam) zijn die cijfers niet verassend.

Hij vreest zelfs een langdurige trend, waarbij de kloof tussen arm en rijk in Nederland alleen maar groter wordt. "Dit probleem gaat zichzelf niet oplossen. Sterker, alleen bij een drastische hervorming van de arbeidsmarkt is zo'n ontwikkeling te sturen. We hebben het over een vaste groep mensen met een uitkering of met laagbetaald en tijdelijk werk. Die blijven achter in de koopkracht en dat zal zo blijven."

'Je bent toch even weg'

Jacqueline en Coen verblijven samen met hun drie kinderen op Stadscamping Tilburg. Ze maken gebruik van het Buurtcamping initiatief. “Door de crisis raakte ik mijn baan kwijt. Ik heb een schuld van €140.000 opgebouwd”, vertelt Coen. Op vakantie gaan is voor hem en zijn familie geen optie.

Toch genieten ze intens van hun vakantie op de camping. “Je bent toch even weg en we genieten er intens van.” Volgens haar moeten meer mensen gebruik maken van De Buurtcamping.

Jacqueline en Coen met hun drie kinderen.

De Buurtcamping is een driedaagse campingvakantie nog tot en met 9 september. Dit weekend staat de Buurtcamping in Nijmegen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.