Er is weinig begrip voor de opmerking van Sybrand Buma dat het kabinet de uitslag van het referendum over de 'aftapwet' gaat negeren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 22.000 leden van het Opiniepanel. Ook een meerderheid van de CDA-kiezers staat niet achter de uitspraak van hun leider.

Buma zei dit weekend dat hij het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV) niet ziet als een echt referendum, omdat het afschaffen van raadgevende referenda in het regeerakkoord staat. Driekwart (75%) van de deelnemers kan die uitspraak niet waarderen. Ook de meeste CDA-kiezers hebben geen begrip voor hun leider (53%). Een van hen schrijft: "Juist de man die mij moet vertegenwoordigen verwerpt mijn mening over de aftapwet voordat ik die heb gegeven. Ik vind dat arrogant.” Alleen de VVD-achterban staat in meerderheid achter Buma.

Tweederde (65%) steunt het houden van het referendum, dat in maart 2018 gepland staat. Over wat het kabinet met de uitslag moet doen zijn mensen verdeeld. De helft (47%) vindt dat het kabinet de uitslag altijd moet overnemen. Dat zijn vooral kiezers van PVV, SP, 50PLUS en FvD. De andere helft (48%) vindt dat het kabinet op basis van de uitslag zelf een keuze moet maken. De uitslag van het referendum is niet bindend.

Verhoudingen gelijk

In de week na de installatie van Rutte III zijn de verhoudingen gelijk gebleven. De VVD is virtueel de grootste met 30 zetels. De PVV verliest een zetel en komt op 21, het laagste aantal sinds de verkiezingen in maart. FvD profiteert: de partij van Baudet krijgt er twee virtuele zetels bij en staat nu op acht.

De hele uitslag is als volgt: VVD 30 (+1), PVV 21 (-2), CDA 16 (-), D66 17 (-), SP 12 (-), GL 13 (-2), PvdA 12 (+2), PvdD 6 (-), CU 6 (-), 50P 4 (-1), SGP 3 (-1), DENK 2 (+1), FvD 8 (+2).

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 21.664 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het is gehouden op 30 en 31 oktober 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Aan De Stemming van deze maand, gehouden van 27 tot en met 30 oktober onder het GfK online panel, deden 2022 respondenten mee. De steekproef is gestratificeerd naar sekse, leeftijd, opleidingsniveau, stemgedrag, regio en etnische achtergrond. De respons wordt gewogen volgens dezelfde variabelen. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

De volledige rapportage:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.