Twee prominente sprekers op een congres over het vrije woord in De Balie mochten lange tijd Nederland niet in. Volgens de directeur van het debatcentrum werkte de IND hun komst tegen. "Dit is een vorm van censuur," zegt Yoeri Albrecht.

Directeur van De Balie Yoeri Albrecht spreekt er schande van. "We hebben heel lang geen duidelijkheid gekregen of ze een visum kregen - nota bene vrijdag begint het - en we moesten wel voor 100.000 euro aan garanties afgeven om überhaupt in aanmerking te komen voor de visa van deze twee," vertelt Albrecht. "Als we dit soort bedragen zouden moeten betalen dan gaan we failliet. Deze censuur zorgt ervoor dat een instantie als De Balie omvalt omdat je doet wat je kerntaak is."

Asiel op kosten van De Balie

De sprekers zijn uitgenodigd door het Amsterdamse debatcentrum om dit weekend te komen spreken op het festival Celebrating Dissent, waar de vrijheid om anders te denken, waar ook ter wereld, centraal staat. De Balie kwam in conflict met IND over het verstrekken van de visa.

Het conflict draait allemaal om de voorwaarden die IND stelde. Een van de voorwaarden is dat IND wilde dat De Balie financieel garant staat. Als de sprekers dan na afloop van het debat niet terugkeren naar het land van herkomst, maar hier asiel aanvragen, kan de IND de kosten op De Balie verhalen.

Wel haat-imams

Het gaat om Rishvin Ismath uit Sri Lanka, die de aanslag van IS in Colombo overleefde. Als moslim onthulde hij wat voor Jihadistische teksten daar in de Islamitische schoolboeken staan. Hij is sindsdien ondergedoken. De andere spreker is de activist Zehra Pala uit Turkije, die een daar als ex-moslima een atheïstische organisatie heeft opgericht.

Yoeri Albrecht vindt het onbegrijpelijk: "Dit zijn mensen die een bijzonder verhaal hebben, die aanslagen overleefd hebben, niet toegelaten worden in Nederland terwijl als je haat-imams uitnodigt voor een bijeenkomst in Gouda dan is dat blijkbaar wel heel makkelijk." Het festival, dat vrijdag begint, wordt geopend door burgemeester Halsema van Amsterdam. De gemeente laat desgevraagd weten "hier geen rol in te hebben." Ook is er geen verzoek gedaan om met deze kwestie te helpen, zo laat een woordvoerder weten.

Interview: Yoeri Albrecht, directeur van De Balie en Barbara Wegelin, advocaat in vreemdelingenrecht.

Vlak na de radiouitzending van EenVandaag heeft de IND aan Yoeri Albrecht laten weten dat de visa alsnog verstrekt worden.

Panische angst bij ambassades

Vreemdelingenrechtadvocate Barbara Wegelin kent de moeizame procedures zoals De Balie die doormaakt maar al te goed. "Het zit 'm in de panische angst bij de ambassades dat mensen weleens zouden kunnen blijven", zegt ze.

Wegelin noemt de garantstelling zoals De Balie die moet afgeven "niet normaal, maar helaas wel gebruikelijk." Volgens de ervaring van Wegelin en haar collega's is die garantstelling nog niet eerder door het IND ook daadwerkelijk te gelde gemaakt. "Waarschijnlijk doen ze dit om een afschrikwekkend effect af te geven", aldus de advocate.

info

Reactie ministerie van Buitenlandse Zaken

De behandeling van visumaanvragen gebeurt zorgvuldig. Er wordt per individu bekeken of aan de voorwaarden is voldaan. Alle visumaanvragen worden beoordeeld op basis van de Europese regels voor Schengenvisa. Ook kan een financiële garantstelling een standaard onderdeel zijn. Vanwege privacy kunnen wij geen details verstrekken over individuele visumaanvragen.

Tv-reportage EenVandaag: debatcentrum De Balie is in conflict met IND over gastsprekers

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.