Hij is sinds 1994 aan de macht in Gambia: ‘Zijne Excellentie Sjeik Professor Doctor Yahya A.J.J. Jammeh Babili Mansa’. Donderdag zijn er verkiezingen, maar veel mensen vrezen dat deze niet eerlijk zullen verlopen.

In april werden demonstraties met geweld neergeslagen en tegenstanders vermoord. En in de afgelopen weken zijn verschillende journalisten opgepakt, onder wie het hoofd van de Gambiaanse televisie, Momodou Sabally.

In december vorig jaar doopte Jammeh het land om tot ‘Islamitische Republiek’, nationaliseerde hij bezittingen van buitenlandse investeerders en zei hij elke homoseksueel persoonlijk de keel te zullen doorsnijden: “If you do it in the Gambia I will slit your throat. If you are a man and want to marry another man in this country and we catch you, no one will ever set eyes on you again an no white person can do anything about it.” 

Omdat de situatie voor veel Gambianen uitzichtloos is met een werkloosheidspercentage van 60 procent, zijn er volgens de laatste cijfers van de UNHCR dit jaar al 10.000 Gambianen over zee gevlucht en via Italië Europa binnengekomen. 

EenVandaag spreekt hierover met de speciale EU-gezant Attila Lajos, die in Gambia probeert de vluchtelingenstroom richting Europa te beperken. Ook spreken we met journalist en hulpverlener Maarten Bax en Mirjam Dresmé, woordvoerder van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus.

Want ondanks dat zijn leider weinig reden tot vreugde geeft, staat het land onder toeristen bekend als ‘The Smiling Coast of Africa’ en bieden ook Nederlandse touroperators dit winterseizoen weer veel reizen aan. Zo omschrijft D-reizen Gambia:

Eén van de stabielste landen in de regio: mensen van verschillende stammen leven hier al tijden in vrede naast elkaar. Reizigers, die vanzelfsprekend ‘anders’ zijn, worden op een hele open manier benaderd. Als u zich hier niet welkom voelt…

Maar hoe verstandig is het om naar Gambia op vakantie te gaan? Is het veilig, en in hoeverre kunnen we erop vertrouwen dat de opbrengsten van het toerisme de bevolking ten goede komt en niet direct in de zakken van Jammeh belanden? 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.