Onze oer-Hollandse hengelsportverenigingen worden met ‘uitsterven’ bedreigd; leden vergrijzen en jongeren zijn nauwelijks nog te porren om vanuit een visvereniging samen te vissen. Dat blijkt uit eerder onderzoek van het Mulier Instituut in opdracht van Sportvisserij Nederland. De jeugd zou te druk zijn met school en met social media. Toch kan juist dat laatste dé manier zijn om de jeugd weer voor vissen te interesseren. Jordi Rakiman vlogt over zijn passie: streetfishing.

Jordi heeft op zijn YouTubekanaal JLpikeBUSTERS NL ruim 5000 volgers. Overal in het land duikt streetfishing op. Maar lid worden van een hengelsportvereninging om wekelijks in groepsverband te gaan vissen, is voor jongeren niet interessant, ook niet voor Jordi. 

Het Mulier Instituut onderzocht vorig jaar in opdracht van Sportvisserij Nederland hoeveel jongeren nog actief lid zijn van een hengelsportvereniging. Het aantal hengelaars met een jeugdvispas is in drie jaar tijd met een kwart afgenomen. Hadden in 2014 nog zo’n 40.000 kinderen tot 18 jaar zo’n certificaat, nu zijn dat er nog maar 30.000.  

Visles op je eigen school? Kijk hier

Tijdgebrek door school of werk en het gebruik van sociale media zijn de belangrijkste redenen voor jongeren om minder vaak een hengel uit te gooien. Het onderzoeksinstituut raadt hengelsportvereningingen daarom regelmatig iets speciaal voor kinderen of jongeren te organiseren: een visles op school, of speciale kampioenschappen voor de jeugd. 

'In de natuur bezig zijn veel leuker dan naar zo'n scherm staren'

Hengelsportvereniging Vaart-Poscar uit Nieuwegein probeert al jaren meer jongeren te interesseren om lid te worden van een club, maar makkelijk is dat niet. “Dan zijn die kinderen razend enthousiast als ze een biologieles over vissen krijgen en ‘s middags met een vismeester in de sloot gaan vissen, maar je ziet ze vervolgens niet meer terug”, zegt voorzitter Aart Verweij van de Nieuwegeinse Hengelsportvereninging. Hij organiseert op deze Nationale Hengeldag een kampioenschap voor kinderen onder de 13 jaar. “Ik gok op zo’n 25 deelnemers. We proberen ze duidelijk te maken dat het toch zoveel gezonder en leuker is om buiten in de natuur bezig te zijn dan de hele tijd naar zo’n scherm te staren.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.