Op het veld wordt meer dan de helft van de amateurscheidsrechters wel eens bedreigd. 18 procent van hen wordt fysiek belaagd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Europese voetbalbond UEFA.

Hoe lager het niveau waarop gevoetbald wordt, hoe vaker scheidsrechters te maken hebben met geweld. "Er zijn wedstrijden waarbij je denkt, hier had ik drie keer de politie bij moeten roepen. Als dit op straat gebeurt dan is het zware mishandeling, maar op het veld hoort het allemaal bij," vertelt amateurscheidsrechter Jan Derk van den Berg.

Acuut gestopt

"Ik kan me geen scheidsrechter voorstellen die geen verbaal geweld meemaakt." Om zich heen zag Van den Berg jonge collega's klappen krijgen. "Goedwillende jongens, die enthousiast, gedreven en vooral erg goed waren. Die zijn acuut gestopt nadat ze mishandeld werden. Eeuwig zonde."

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd in 2012 symbool van zinloos geweld op het voetbalveld. Hij werd zo hard geschopt dat hij het niet overleefde. De situatie lijkt sindsdien niet te zijn veranderd. Door het vele verbale geweld en de fysieke aanvallen overweegt ruim 10 procent van de amateurscheidsrechters te stoppen.

Lees ook

'KNVB doet niets voor je'

De scheidsrechters hebben vooral veel kritiek op de voetbalbond KNVB, blijkt uit het onderzoek. Velen voelen zich niet gesteund. Met meldingen van geweld zou niets gebeuren en de KNVB zou te weinig voorlichting geven over hoe scheidsrechters om moeten gaan met dreigende situaties.

"Je leert al snel dat de KNVB er niet voor jou is. Je krijgt geen bescherming, feedback of adviezen. En de spelers die je uitschelden, bedreigen of fysiek aanvallen lopen de volgende dag weer vrolijk rond op de club," zegt een scheidsrechter die anoniem wil blijven.

Resultaten onderzoek 'zorgelijk'

De KNVB noemt de resultaten van het onderzoek zorgelijk. "Het zijn natuurlijk forse cijfers. Elk incident is er één te veel. Het heeft onze constante aandacht om te kijken hoe we daar in kunnen acteren," zegt Hans Schelling, operationeel manager van de KNVB.

De bond trekt zich vooral aan dat er met meldingen van geweld niets wordt gedaan. "We zullen in gesprek gaan met scheidsrechters en kijken of we beter kunnen terugkoppelen wat er met meldingen van geweld wordt gedaan", zegt Schelling.