Gemeenten en actiegroepen in Friesland doen er alles aan om nieuwe gasboringen tegen te houden. Met spandoeken lukt het niet. Daarom wordt er naar juridische mogelijkheden gekeken. Smallingerland probeert het door een bestemmingsplan te wijzigen.

Burgers en gemeenteraad van Smallingerland zijn het er unaniem over eens: ze willen geen nieuwe gaswinning binnen hun gemeentegrenzen. "De angst zit er goed in sinds Groningen", zegt omwonende John Degener. "Iedereen redeneert: 'not in my backyard'." Degener woont in Smalle Ee. Zijn huis raakte beschadigd tijdens seismisch onderzoek door gasbedrijf Vermillion. Daarbij werden te zware dynamietstaven gebruikt. "Vermillion gaat de schade keurig vergoeden hoor, maar het geeft natuurlijk weinig vertrouwen in nieuwe boringen."

Petitie

Oebele Veenstra is van Dorpsbelang De Wilgen/Smelle in Smallingerland. Hij keerde zich van meet af aan al tegen de plannen om gas te winnen. Vorig jaar startte hij een petitie om burgers te verenigen. Die heeft hij ook aangeboden aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Veenstra: "Het is niet te verkopen om nieuwe gasboringen te doen en nieuwe putten te slaan. De hele gemeenteraad van uiterst links tot uiterst rechts is het daarover eens. En de burgers die de schokken voelen, zijn het er ook over eens."

Het gemeentebestuur van Smallingerland kwam met een soort noodplan. Door het bestemmingsplan voor het buitengebied te wijzigen, kon de gemeente het opsporen en winnen van gas tegenhouden. Maar daar is het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat het niet mee eens en die stapte naar de Raad van State.

Lees ook

Afhankelijk van gas

Smallingerland is niet de enige gemeente die in verzet komt tegen nieuwe gasboringen. Milieudefensie begeleidt inwoners in hun acties tegen kleine gasvelden. Bram van Lier van Milieudefensie: "Het is goed dat de gemeente Smallingerland opstaat. Gaswinning veroorzaakt schade aan het milieu en het klimaat. Heel veel gemeenten kijken mee met deze zaak."

Op de vraag waarom er opnieuw naar gas moet worden geboord, terwijl we toch van het gas af willen, laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten: "De meeste huishoudens en bedrijven zijn nu nog afhankelijk van aardgas. Op voorwaarde dat dit veilig en verantwoord kan, heeft gaswinning in eigen land de voorkeur boven gasimport. Dit is namelijk beter voor het klimaat, omdat het transporteren van gas veel broeikasgas-uitstoot veroorzaakt."

Tv-reportage EenVandaag: Geen gaswinning in mijn achtertuin

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.