Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vindt bij nieuwe klachten over mijnbouwschade de Onafhankelijke Raadsman overbodig. Maar voor veel slachtoffers van de aardbevingen is Leendert Klaassen steun en toeverlaat bij hun schadeclaims.

"In 2019 stond ons huis op het punt van omvallen. En ik ook." De woning van Nicole van Eijkern werd in 2015 economisch 'total loss' verklaard. Maar de NAM betwistte dat en ging in verweer. Nicole diende haar klacht in bij Leendert Klaassen. "Sindsdien is de Onafhankelijke Raadsman niet meer van onze zijde geweken. Nog steeds krijg ik regelmatig een mail van een medewerker die polst hoe het gaat."

Niet meer van onze zijde

Juist voor mensen als Nicole wil Klaassen blijven. "Vanaf 2013 hebben mijn team en ik honderden klachten behandeld", legt hij uit. "Ik treed op als bemiddelaar tussen gedupeerden, de NAM en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Elk half jaar breng ik verslag uit aan de minister." Klaassen zelf is duidelijk over zijn toekomst. "Ik ben nog lang niet klaar hier."

Maar, volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat kunnen gedupeerden zich in de toekomst net zo goed wenden tot de Nationale Ombudsman. In de Nieuwe Tijdelijke wet Groningen heeft de minister dus geen ruimte meer voor Klaassen.

Lees ook

Decennia in Groningen

Tegenstanders van die wet zijn bang dat de afstand tussen de burger en de Nationale Ombudsman te groot is, terwijl Klaassen juist al decennia in de provincie Groningen woont en er burgemeester was. Huidig burgemeester Hans Engels van Loppersum vindt dat Klaassen moet blijven. "De Onafhankelijke Raadsman is dichtbij en betrokken. Leendert Klaassen heeft gezag en geniet vertrouwen van veel Groningers. Ik heb gezien dat hij veel Groningers echt heeft kunnen helpen."

Ook Susan Top van het Groninger Gasberaad ziet Klaassen niet graag vertrekken. "De Onafhankelijke Raadsman is meer dan een klachtenprocedure. Hij bemiddelt echt in situaties waarin mensen geen kant meer op kunnen." Top hoopt op een tijd dat ze Klaassen tóch kan uitzwaaien. "Dat zal zijn als alle problemen hier zijn opgelost. Maar vooralsnog loopt de versterkingswet alleen maar vertraging op en worden de problemen voor veel mensen alleen maar groter."

Eerlijke man

Gedupeerde Itamar Kool uit Westerwijtwerd noemt Klaassen 'een bevlogen en eerlijke man'. Kool is filmmaker en maakte tientallen vlogs over de situatie waarin hij terechtkwam door de gaswinning en de bevingen. "Ik heb Klaassen regelmatig geïnterviewd voor mijn vlog en we zijn zelfs een beetje bevriend geraakt."

Voor Kool is dit het einde van een tijdperk. Zijn oude verzakte boerderij is inmiddels gesloopt.

Een van de vlogs van Itamar Kool

Woede laten varen

Op het moment dat dat gebeurde, was ook Leendert Klaassen erbij. Samen zagen ze de sloophamer de boerderij tegen de grond slaan. Dat viel Kool toch zwaarder dan hij had verwacht.

Boos op minister Wiebes is hij niet. "Ik heb mijn woede laten varen. Ik weet het vol te houden met geduld, vertrouwen en humor. En ik heb afgeleerd te denken dat ze 'tegen' me zijn. De machthebbers zijn gewoon veel onmachtiger dan je denkt. Wiebes heeft dat zelfs een keertje toegegeven in het openbaar: 'Ik weet het allemaal ook niet meer'. Ik verbaas me daar nog steeds ontzettend over, maar boos word ik niet meer."

Tv-reportage EenVandaag: de Onafhankelijke Raadsman laat zich niet wegsturen door Wiebes

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.