Het wil maar niet stoppen met beven in Groningen. Vanochtend vroeg werd de provincie opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Voor veel Groningers is het de zoveelste klap, en daarmee omgaan is moeilijk.

Terwijl de schade van de vorige aardbeving nog niet is afgehandeld, dient nu de volgende schade zich alweer aan, en dat is slecht nieuws voor de inwoners van het aardbevingsgebied. Onderzoeker Tom Postmes ziet het met zorg aan: "Dit is een een klap bovenop de chronische problematiek die mensen toch al hebben."

Gevolgen beving neem je mee

Het is voor veel Groningers een zware last op de schouders. Een open wond die maar niet wil helen. "De beving maakt mensen angstig. Je moet je voorstellen dat één aardbeving voor velen al betekent dat je een jaar lang met de gevolgen daarvan leeft: alles in je huis doet er aan denken. Dat neem je met je mee."

Postmes doet onderzoek naar de gevolgen van de aardbeving voor mensen die meervoudige schade hebben opgelopen door de gasbevingen. Postmes toonde eerder al aan dat meer dan de helft van die Groningers thuis een gevoel van onveiligheid ervaart en dat bovendien de stress gerelateerde gezondheidsklachten van mensen in het aardbevingsgebied de afgelopen jaren fors zijn toegenomen.

Volgende klap

"Soms hebben mensen er heel veel gedoe van. Het leven staat bij velen op slot, omdat je niet kunt verhuizen of verbouwen Sommige mensen hebben financieel zorgen, door waardedaling van hun woning en ga maar door. Veel mensen hebben gedoe met instanties."

Het is met name die groep die met de NAM en de overheid overhoop ligt over de afwikkeling van de gevolgen van de aardbevingen die Postmes zorgen baart. "Die groep gaat het slechter en slechter doen, de gezondheid gaat achteruit."

Lees ook

'Meer mensen gebruiken medicatie'

Dat ervaart ook huisarts Ryanne Addink. Zij ziet in haar praktijken in 't Zand en Middelstum steeds vaker mensen met klachten over slapeloosheid en stress. "Angst overheerst, maar er is ook onrust en boosheid. Ik hoor dat mensen boos zijn dat ondanks alle beloften dit toch weer gebeurd is." Het levert veel spanningen op bij Groningers: "Zo zie ik dat partners heel anders om gaan met deze stressfactor. De één wil wel verhuizen, de ander niet. Dat zijn best complexe dingen."

Huisarts Ryanne Addink vertelt wat de aardbevingen met de gezondheid van Groningers doen.

Addink vindt het belangrijk om een luisterend oor te bieden aan de inwoners in deze onzekere tijd. Maar soms is een luisterend oor alleen niet voldoende: "Sommige mensen hebben medicatie nodig. Soms alleen om beter te kunnen slapen. Maar mensen die depressieve klachten hebben, hebben sterkere medicatie nodig. Steeds meer mensen hebben medicatie nodig."

Tv-reportage: Groningers gaan gebukt onder weer een aardbeving

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.