Emmanuel Macron mag zich vanaf nu de nieuwe president van Frankrijk noemen. De jonge, ambitieuze en progressieve Macron kreeg gisteren de steun van ruim 65% van de kiezers tegenover 34% voor zijn politieke vijand, Marine Le Pen van het Front National.  En dat terwijl hij als outsider werd gezien bij aanvang van de verkiezingsrace. Macron is nog maar 39 jaar oud en daarmee is hij meteen de jongste gekozen staatshoofd sinds Louis-Napoléon Bonaparte (1848). 

Macron is allesbehalve een traditionele politicus. Hij was bankier bij Rothschild en stopte daarmee toen hij genoeg geld had om zich ‘onafhankelijk’ te wijden aan zijn grote passie: de politiek. Zo was hij de beschermeling van Francois Hollande maar verliet net op tijd de Parti Socialiste om als leider van zijn eigen beweging ‘En Marche’ mee te doen aan de presidentsverkiezingen. 

En dat is ook meteen waar de grootste uitdaging voor Macron ligt: En Marche is officieel een beweging die in recordtempo uit de grond is gestampt, maar het is officieel nog geen politieke partij. Hij zal waarschijnlijk voor steun moeten aankloppen bij de meer traditionele partijen om ook echt met een daadkrachtig regeringsbeleid te kunnen komen. 

Ook al was het voor Macron een verkiezingszege met overmacht, de cijfers onthullen toch ook een ander beeld. Slechts 40 procent van de kiezers zou op hem hebben gestemd vanwege zijn politieke ideeën. Een stem op Macron is voor veel Fransen ook vooral een stem tégen Marine Le Pen. Het opkomstpercentage was daarnaast ook teleurstellend te noemen: 25% van de stemmers bleef thuis. 

Verslaggever Sjoerd Fennema keek naar de verkiezingsuitslag met een groep Franse expats in Amsterdam. Hoe kijken zij naar de zege van Macron? Ook spreken we met Benoit Cuignet, die net terug is van het Macron hoofdkwartier in Parijs en voorman is van de ‘En Marche’ beweging in Nederland. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.