Zo’n beetje uit het niets kwam hij, Emmanuel Macron. Deze voormalig protegé van François Hollande trok net op zijn tijd zijn handen af van de ‘ramp-president’. Nu is hij als onafhankelijke kandidaat met zijn eigen beweging ‘En Marche’ de enige die Marine Le Pen nog uit het Elysée kan houden.

Hij is de kandidaat die het opneemt tegen Marine Le Pen in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Dat is de eerste keer dat een onafhankelijke kandidaat - en nota bene debutant - dat lukt. 

Hij wordt gesteund door een enthousiaste schare social media-vaardige jongeren en is de kandidaat van het kosmopolitische, naar buiten gerichte, in de stad wonende jongere hoger opgeleide elite. Voor de ‘francais moyen’ is hij een jongere nieuwere versie van Francois Hollande, maar dan zonder de socialistische partij.

Wie is deze nieuwe politieke ster en wat is de kracht van Macron? Verslaggever Sjoerd Fennema bezoekt de campagne burelen van ‘En Marche’ en Macron's thuishaven Amiens.

Wie zijn de andere grote kanshebbers in de Franse verkiezingen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.