Morgen is de tweede en allesbeslissende ronde in de strijd om het Franse presidentschap: de race gaat nu nog tussen Emanuel Macron van ‘En Marche’ en Marine LePen van het Front National. Volgens de laatste peilingen kan Macron nu rekenen op 62% van de stemmen en komt LePen uit op 38% van de stemmen.  

Het zijn vooral de lagere inkomens die verder van de stadscentra wonen die op het Front National stemmen, terwijl bijna alle Fransen met een hoger inkomen, die dichter bij de stad wonen op Macron stemmen.

Op zoek naar het verhaal achter deze tweedeling reist EenVandaag af naar Roubaix en Lille. Hemelsbreed liggen ze nog geen 10 kilometer bij elkaar vandaan maar de verschillen zijn groot. De oude textielstad Roubaix is de armste stad van Frankrijk. Het leven is er hard: 20% van de inwoners is werkloos en bijna 30% leeft onder de armoedegrens. Met name voor de jongeren zijn er weinig kansen. Heel anders dan in Lille, dat juist gewild is bij jonge ondernemers en start-ups. In de oude industriewijken wordt daar volop geïnvesteerd in jonge technologie-bedrijfjes, die voor hun afzetmarkt buiten Frankrijk kijken. Want met de TGV ben je hier een uur van Parijs en twee uur van Londen.   

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.