Zondag is de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Die was nog nooit zo onvoorspelbaar, maar toch twijfelt eigenlijk niemand er aan dat Marine Le Pen van het Front National de tweede ronde zal gaan halen. Zij gaf het Front National een vriendelijker gezicht, maakte het tot een veel bredere ‘normale partij’. Maar is dat ook zo? Daarvan is lang niet iedereen overtuigd.

In haar verkiezingspotjes zien we Marine Le Pen vooral als een vriendelijk moederfiguur. En toch is er is er ook die dreigende ondertoon. Journalist Renauld Dely schreef het boek ‘La vraie Marine Le Pen' (De echte Marine Le Pen), waarin hij betoogt dat zij aan de kern van de extreemrechtse partij van haar vader niets heeft veranderd.

Op 20 april, aan de vooravond van de eerste stemronde, gaat ook de speelfilm 'Chez Nous' van de Belg Lucas Belvaux in première. De film vertelt het verhaal van een fictieve extreemrechtse partij, met een voorvrouw die behoorlijk lijkt op de populistische Franse politicus Marine Le Pen.

De trailer van de film deed in Frankrijk het Front National in woede ontsteken omdat het “anti-FN propaganda zou zijn."

De Nederlandse politiek onderzoeker Koen Damhuis vindt het Front National vooral een buitengewoon interessant politiek verschijnsel. Hij gaat elke week op bezoek bij de jongeren van FN om de leden van de partij te bestuderen, net zoals hij dat eerder deed bij PVV-stemmers.

Of Front National radicaler is dan de PVV is moeilijk te zeggen, maar het is in ieder geval een grotere partij en heeft al een langere weg afgelegd. De voormalig extreemrechtse partij uit de jaren 80 kent nu bredere steun dan ooit. Omdat ze zich met Le Pen profileerden tégen de elite en vóór de sociaal zwakkeren en de arbeiders.

Het Front National wil vooral graag aan de knoppen zitten, dat straalt ook de jonge Front National-burgemeester Julien Sanchez uit. En die boodschap maakt dat juist ook hoger opgeleide ambitieuze jongeren zich aangetrokken voelen tot de partij. EenVandaag is bij een bijeenkomst van deze jongeren. 

Volgens Sanchez krijgt Front National geen kans om zich te bewijzen In Frankrijk gaan de zetels, net als bij de presidentsverkiezingen, in twee ronden naar één winnaar. FN won daardoor tot nu toe bijna geen enkele zetel. Dat leidt tot grote frustratie. 

Wie zijn de andere grote kanshebbers in de Franse verkiezingen? Klik voor meer info op de afbeelding hieronder.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.