Al bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen is duidelijk dat het geen 'business as usual' is in Frankrijk. Een paar zaken op een rijtje die we nog nooit eerder zagen bij hun presidentsverkiezingen. 

Een zittende president die besluit om niet mee te doen

De premier-bonus van een zittende president met macht aanzien en het gezag van een staatsman geeft de zittende president meestal automatisch een plek in de tweede ronde. Maar de populariteit van Francois Hollande daalde een half jaar geleden tot onder de 4% (ook al ongekend)

Links en rechts zijn de kandidaten een verrassing

In de voorverkiezingen van de partijen zaten alle peilingen ernaast als het ging om de voorspellingen wie de kandidaat zou worden. Voor de republikeinen zag men Juppe, oud minister en succesvol burgemeester van Bordeaux als kanshebber, maar het werd de onbekendere en conservatieve Fillon. Bij de socialisten werd het niet Valls waar iedereen op rekende maar de veel linksere Hamon.

4 kandidaten maken kans te door te gaan naar tweede ronde

In de peilingen staan er 4 kandidaten rond de 20%, waarmee ze allemaal kans maken om door te gaan naar de tweede verkiezingsronde. Fransen twijfelen tussen kandidaten die allemaal iets bieden, maar ook twijfels oproepen.

- Francois Fillon van de Republikeinen, vergooide zijn gunfactor door zijn vrouw en kinderen als assistenten op zijn loonlijst te zetten, maar staat altijd nog op 19% en heeft de steun van het conservatieve Franse platteland.

- Emmanuel Macron neemt deel met zijn eigen nieuwe beweging En Marche. Hij trekt vooral jongere hoog opgeleide Europees georiënteerde kiezers,  maar heeft weinig ervaring en nog maar een jaar een partij,

- Marine Le Pen heeft het Front Nationale een veel fatsoenlijker vriendelijker gezicht gegeven en trekt de economisch teleurgestelde kiezer met een anti-immigratie agenda. Maar er zijn twijfels of de scherpe randjes en neo-nazi sympathieën van haar vader echt helemaal uit de partij verdwenen zijn.

- Jen Luc Melenchon. De extreem linkse Melenchon trekt zowel de linkse jongeren, als de oudere ‘working class’ Fransen die zich de dupe voelen van de globalisering. Maar er zijn twijfels over het realiteitsgehalte van zijn ‘Chauvistische’ protectionistische programma voor de economie.

Lees hier een artikel over de vijf belangrijkste kandidaten van de Franse presidentsverkiezingen:

Tweede ronde zonder traditioneel rechts en links

De peilingen voorspellen een tweede ronde tussen Macron en Le Pen. Dat betekent dat voor het eerst in de geschiedenis, traditioneel rechts èn links niet meer in de race zijn voor het presidentschap. En dat terwijl deze twee partijen nog wel de kern van de Frans politiek in het Parlement, de Senaat, de regio’s de gemeenten en provincies beheersen.

Een kanshebber die nog nooit eerder voor een ambt werd gekozen

Macron is in de peiling favoriet om ook de tweede ronde te winnen, dat betekent dat iemand die nog nooit eerder voor enig ambt werd gekozen het in een keer tot president van Frankrijk zou schoppen. Een unicum.

Een mogelijke strijd tussen extreem rechts en extreem links

Omdat de peilingen een grote marge van onnauwkeurigheid hebben, is het zeer goed mogelijk dat de extreem linkse Melenchon het in de tweede ronde opneemt tegen Marine Le Pen. In dat geval zou er geen kandidaat meer van het midden zijn en moet de kiezer linksom of rechtsom. Een scenario waar men in Berlijn en andere Europese hoofdsteden nu al wakker van ligt.   

Het Front National als grote kanshebber bij de eerste ronde

In 2002 was Frankrijk geschokt toen de extreem rechtse Jean Marie Le Pen met 17% van de stemmen de tweede ronde haalde. Zodanig dat heel links Frankrijk op Chirac stemde in de tweede ronde. Stemmen met de neus dicht, zoals dat heet in Frankrijk. Hoe anders is dat nu. Marine le Pen wordt door andere kandidaten nauwelijks aangevallen omdat iedereen er nu van uit gaat dat zij in de tweede ronde haalt. En dan niet met de hakken over de sloot, maar als winnaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.