Mark Rutte noemde onze verkiezingen de kwartfinale. De Franse verkiezingen waren volgens hem de halve finale en de Duitse de finale. Maar daarin lijkt hij geen gelijk te krijgen. De Franse Presidentsverkiezingen van aankomende zondag zijn zo bepalend voor de toekomst van de Europese Unie, dat we die gerust de finale kunnen noemen. Want wat de uitslag ook wordt, Europa gaat er hoe dan ook anders uitzien. 

Aan de presidentsverkiezing doen elf kandidaten mee, maar uitgaande van de laatste peilingen maken vier kandidaten nog kans om tot de tweede ronde van de verkiezingen te geraken en dus ook om uiteindelijk president van La Republique te worden. Twee van hen, Marine Le Pen (Front National) en Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise), zijn uitgesproken anti-Europa. Maar ook een uitgesproken Eurofiel doet mee aan deze verkiezingen: Emmanuel Macron (En Marche).

De Franse presidentsverkiezingen gaan dus alles bepalend worden voor de koers van Europa, aldus Mathieu Segers, professor Europese geschiedenis en Europese integratie aan de universiteit van Maastricht, en politiek commentator Kees Boonman. Radio EenVandaag bespreekt met hen de diverse scenario's.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.