Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft vandaag forse celstraffen geëist tegen de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. en mede-verdachten in zijn strafzaak. Het OM wil G. voor 16 jaar achter de tralies hebben. De andere mannen, waarvan het OM zegt dat zij zaken deden met de douanier, hoorden ook jarenlange straffen tegen zich eisen. Tegen Dennis van den B. is de eis 12 jaar cel. 

Douaneman Gerrit G. zou voor verschillende criminelen containers met grote hoeveelheden drugs hebben doorgelaten. Ook Van den B. was zo’n contact, stelt het Openbaar Ministerie. Beide mannen kwamen bij de politie in het vizier na een tip bij het Team Criminele Inlichtingen waaruit zou blijken dat Van den B. ‘zaken zou doen met een platte douaneman'. Van den B. was een eigenlijk doelwit van een liquidatie in Berkel en Rodenrijs, maar zijn buurman Rob Zweekhorst werd bij vergissing doodgeschoten. 

De aard van het conflict zou een onderschepte lading van 300 kilo cocaïne zijn die in december 2013 in beslag werd genomen door het HARC-team. De douanier, die de lading eigenlijk op ‘wit’ had moeten zetten, was op vakantie. Een verkeerde bestelling, met twee doden als gevolg. Niet alleen de onschuldige Zweekhorst overlijdt, ook Rinus Moerer - die ook in de 300 kilo zou zitten, wordt in 2014 doodgeschoten. 

OM: vertrouwen van burgers in douane ernstig aangetast

Tegen de andere verdachten in de zaak zijn ook celstraffen geëist: Andre van der H en Rene F., hoorden respectievelijk 10 en 8 jaar tegen zich eisen. 

Het Openbaar Ministerie stelt dat de douanier en de mede-verdachten zich schuldig maakten aan het handelen in grote hoeveelheden cocaïne, omkoping en witwassen. Ze zouden puur uit eigen gewin hebben gehandeld. 

Het OM rekent de verdachten aan dat het vertrouwen van burgers in de douane nu ernstig is aangetast. De corruptie in de haven schaadt bovendien de hele stad, aldus de Officier van Justitie tijdens het requisitoir. 

Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet over de zaak.

Bekijk hier eerdere reportages over deze zaak:

Longread Rotterdams drugsproces

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.