De corrupte douanier Gerrit G. moet veertien jaar de cel in. De rechtbank Rotterdam veroordeelde hem tot deze straf voor het doorlaten van grote partijen drugs via de Rotterdamse haven. Dat hij dit deed in zijn functie als ambtenaar rekenen de rechters hem zwaar aan. 

G. werd volgens de rechters gedreven door het grote geld, hij zou er miljoenen mee hebben verdiend. Terwijl hij aangesteld was om onze grenzen te bewaken zodat er geen harddrugs binnenkwam. De rechtbank noemt het “schrijnend dat hij die beveiliging juist heeft ondermijnd”. Bovendien heeft G. daarmee het aanzien geschaad van de haven van Rotterdam, “waar de stad mede haar faam en trots aan ontleent”.

Ook verdachte Dennis van den B. kreeg een forse straf te horen. Hij is veroordeeld voor tien jaar cel voor de invoer van cocaïne en de voorbereiding daartoe. De rechtbank acht ook witwassen van geld, vuurwapenbezit en bedreiging bewezen. 

Onderschepte lading blijkt spoor naar platte douanier 

Dennis wordt schuldig geacht aan de smokkel van een grote partij cocaïne uit Zuid-Amerika door omkoping van Gerrit G. Deze lading, zo'n 300 kilo coke, wordt in december 2013 onderschept door het HARC team van de Rotterdamse haven. Het blijkt het startpunt voor de strafzaak

Er ontstaat een groot conflict over de ‘verdwenen’ partij coke. Een conflict dat twee levens kost. De onschuldige vader Rob Zweekhorst die door een schutter wordt aangezien voor zijn buurtgenoot Dennis van den B. en de Brabantse fruithandelaar Rinus Moerer worden geliquideerd. 

In het onderzoek naar de vergismoord op Zweekhorst komt een belangrijke tip binnen bij het Team Criminele Inlichtingen. Het eigenlijke doelwit Dennis zou zakendoen met de ‘platte douaneman’, Gerrit G. Er wordt een omvangrijke undercoveroperatie opgezet: twee geheim agenten infiltreren in het leven van Dennis en zijn partner. De actie eindigt in juni 2015, wanneer Dennis en twee andere medeverdachten worden gearresteerd. Tijdens het proces bleef Van den B. zijn betrokkenheid bij smokkel ontkennen.

De rechter oordeelt in het vonnis dat deze undercoveroperatie Dennis ‘frustratie’ heeft gebracht en stelt 6 maanden celstraf mindering in het vooruitzicht. De andere twee verdachten in de zaak Rene F. en Andre van der H. kwamen met aanzienlijk lagere straffen weg dan geëist. De rechtbank veroordeelde F. en Van der H. tot respectievelijk 4 en 3 jaar gevangenisstraf waar 10 en 8 jaar waren geëist. Ze zijn na de uitspraak direct in hechtenis genomen.

De vergismoord op Rob Zweekhorst is tot op de dag van vandaag niet opgelost.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.