400 kilo cocaïne, goed verstopt tussen mineraalwaterflesjes: met hulp van douanier Gerrit G. zou deze lading ongezien de haven van Rotterdam doorgeloodst moeten worden. Maar dat mislukt.

Het spel van Gerrit G is vorig jaar april uit. De douanier wordt gearresteerd. Bij zijn arrestatie vindt de politie ruim een miljoen euro cash in een boodschappentas. Kort daarna legt hij een bekentenis af. Hij zou meerdere containers met honderden kilo’s drugs hebben doorgelaten. Waaronder een transport met 3.000 kilo cocaïne. Deze lading werd onderschept. Het is de op een na grootste vondst ooit in de Rotterdamse haven.

Dubbelleven 

Vandaag staat douanier Gerrit G. voor de rechter. Volgens zijn collega’s ‘een goede en joviale collega’. Nu blijkt dat hij vanaf 2013 een dubbelleven heeft geleid. Gerrit G. zou zaken hebben gedaan met grote criminelen in de doorvoer van voornamelijk cocaïne in de Rotterdamse haven, onder andere met de bekende drugscrimineel Henk E. In zijn functie als douanebeambte was Gerrit in de gelegenheid om risicocontainers van ‘rood’ op ‘wit’ te zetten in het systeem. Dat betekent dat ze niet gecontroleerd zouden worden. Zo kon hij onopgemerkt kilo’s coke het land binnensmokkelen.

Gerrit G. wordt ervan verdacht zeker bij vier drugsladingen een faciliterende rol te hebben gespeeld. Het gaat om 300 kilo cocaïne, die onderschept is in december 2013, om 3.000 kilo in november 2014, 400 kilo in april 2015 en nog een lading in februari vorig jaar.

Gerrit G. zou ook zaken hebben gedaan met Dennis van den B., de man die volgens het Openbaar Ministerie het doelwit was van een liquidatie in verband met een drugsconflict. Alleen is het niet Dennis van den B. die wordt doodgeschoten. De dader vergist zich en zou buurtgenoot Rob Zweekhorst aan hebben gezien voor Van den B. De vader van twee jonge kinderen wordt doodgeschoten, als hij de hond uitlaat. Hij wordt zo onschuldig slachtoffer van een persoonsverwisseling.

In EenVandaag een verslag vanuit de rechtbank en een reportage over hoe een man die dertig jaar werkte voor de douane afgleed en onderdeel werd van een keihard drugsnetwerk. Aan het woord Jan Hein Kuijpers, advocaat van Gerrit G.: ‘Alles bij elkaar een milieu waarin hij niet thuis hoort, maar ja het is wel zover gekomen’. Hij is ‘onder druk gezet, hem is angst aangejaagd, hij is financieel onder druk gezet, een vorm van druk die bijna niet te weerstaan is. Hij heeft er nu spijt van’.

'Zorgen over geweld, corruptie en illegale geldzaken' 

Ook een gesprek met hoofdofficier Marc van Nimwegen van het Openbaar Ministerie Rotterdam. Hij maakt zich zorgen over de hoeveelheid drugs die de Rotterdamse haven binnenkomt. En vooral over wat dat met zich meebrengt: ‘Al die cokehandel en conflicten daaromtrent leiden tot onveiligheid, schietpartijen, intimidaties, ontvoeringen, illegale geldstromen en corruptie. Op de haven en daarbuiten’.

De drugshandel heeft volgens hem impact op de hele stad en de samenleving. Onschuldige burgers worden hier slachtoffer van. Een goed voorbeeld van onschuldige slachtoffers zijn vrachtwagenchauffeurs. Zonder dat zij het weten, vervoeren zij soms containers waarin zich drugs bevinden. Buiten de haven worden zij klemgereden, overmeesterd en bedreigd. De criminelen halen vervolgens de drugsbuit uit de vrachtwagen.

Van Nimwegen maakt zich ook zorgen over corruptie in de haven. De georganiseerde misdaad kan niet zonder hulp of informatie van binnenuit de drugs de haven uit te krijgen. ‘Dat betekent een voortdurende druk op werknemers in de haven om mee te werken tegen betaling, dat is zorgelijk’. Van Nimwegen waarschuwt: ‘ Het lijkt makkelijk geld, maar als je één keer ja zegt kom je er niet meer uit. Daarna kun je geen nee meer zeggen en zit je klem’.

Gerrit G verklaarde eerder dat er meer corrupte ambtenaren in de haven zouden werken. Ook twee directe collega’s van Gerrit zijn inmiddels gearresteerd en staan voor de rechter. Of er meer onderzoeken naar corrupte ambtenaren lopen, daarover wil van Nimwegen niets zeggen. Wel zegt hij: ‘Samen met de verschillende onderdelen van het OM, de politie en de FIOD hebben we besloten de aanpak van de corruptie in de haven te intensiveren’. 

Zie hier eerdere reportages over de problematiek in de Rotterdamse haven:

 Kijk en lees: Is drugsbaas René F. op pad gestuurd als criminele informant?

Longread Rotterdams drugsproces

update
clock 07-11-2016 16:46

Nog geen uitspraak in zaak Gerrit G.

De rechter heeft het megaproces Doussie tegen de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. vandaag aangehouden. Eerst willen de rechters de verdachte drugshandelaar Rene F. horen bij de rechter-commissaris over zijn contacten met de politie en TCI voordat douanier G. werd opgepakt.

De advocaten van G. vermoeden dat F. een informant was en dat het OM hiermee een criminele burgerinfiltrant heeft ingezet. Dat is niet gemeld in het onderzoek en zou daarmee verboden zijn, omdat aan de inzet zeer strenge regels verbonden zijn. De officier van justitie ontkende de inzet van een burgerinfiltrant op de zitting overigens met klem.

Verdachte Dennis van den B. heeft de rechter aan het einde van de middag gewraakt. De reden is dat rechtbank weigert om de teamleider van de politie te verhoren. De wrakingskamer doet vermoedelijk dinsdag uitspraak. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.