Handgranaten, vuurwerkbommen, kogelschoten en onlangs nog een afgebrand huis. Sinds de vondst van 400 kilo cocaïne tussen een lading bananen wordt het personeel van fruitbedrijf De Groot geterroriseerd door een drugsbende. "Wanneer houdt het op?"

Eind november raakten twee broers alles kwijt toen hun huis door criminelen in brand werd gestoken. In de tuin liggen nu nog de restanten van de partytent waar de twee vanuit het bovenraam op moesten springen toen alles om hen heen in lichterlaaie stond. Van hun huis is vrijwel niets meer over. Ze zijn het doelwit van criminelen, alleen omdat ze jarenlang voor fruitbedrijf De Groot werkten.

Boos en verdrietig

"Ik werd 's ochtends door een van de broers gebeld", vertelt Sjoerd, een van hun beste vrienden. "Hij vertelde wat er was gebeurd en dat 'ie in het ziekenhuis lag. Dan schrik je enorm."

"Het maakt je boos en verdrietig. Het zijn hele vrolijke jongens die helemaal niets verkeerd hebben gedaan, die alleen toevallig ergens ex-werknemer zijn, en die dan slachtoffer worden van zo'n aanslag. Dat is niet uit te leggen," zegt Sjoerd.

Sjoerd: "Ze zijn alles kwijt"

'Wie is de volgende?'

De brandstichting in de woning van de broers is er een in een lange rij van aanslagen in Hedel en omstreken. Eerder al werden willekeurige werknemers van fruitbedrijf De Groot thuis bestookt met handgranaten, vuurwerkbommen en kogelschoten. En dat alles alleen omdat ze 400 kilo cocaïne op hun terrein overdroegen aan de politie. Inmiddels zitten er acht verdachten vast. Het is nog niet bekend wanneer zij voor de rechter moeten verschijnen.

De incidenten hebben een grote impact op het dorp. "Als ik mijn hond uitlaat zie ik ineens allemaal beveiliging in de straat staan. Dat verwacht je niet in een dorpje als Hedel. Het geeft een onveilig gevoel", vertelt een bewoner die anoniem wil blijven. Ook bij een ander zit de schrik er goed in: "Het punt is, wanneer houdt het op? En wie is de volgende?"

Criminelen die nergens voor terugdeinzen

Ook Henny van Kooten, de burgemeester van Maasdriel (waar Hedel toe behoort) kreeg te maken met een levensgevaarlijke situatie. Vorig jaar lag er een handgranaat op scherp voor zijn deur: "Dan schrik je wel. Ik woon in een appartementengebouw, dus de ravage was enorm geweest als die af was gegaan."

Uiteindelijk bleek de granaat niet voor de burgemeester bedoeld te zijn, maar voor een buurman: de zoon van de eigenaar van De Groot. "Dit zijn criminelen die nergens voor terugdeinzen, die niet geven om mensenlevens. Het is ook ongrijpbaar. Je loopt continu achter de feiten aan omdat je niet weet welke aanslag volgt", vertelt Van Kooten.

Lees ook

Kaarsjes en gebeden

Tegelijkertijd ziet de burgemeester ook veel saamhorigheid in het dorp: "Het medeleven is groot. Mensen staan voor elkaar klaar. Dat zag je ook na de brand bij de broers, de volgende dag was er al een woning voor ze geregeld." Ook dorpspastoor Roland Putman ziet compassie: "Je merkt het in de kapel. Er worden kaarsjes opgestoken voor de slachtoffers en er wordt gebeden dat het snel voorbij mag zijn."

Die steun is ook terug te zien in de crowdfunding die Sjoerd een maand geleden startte voor de broers. Inmiddels werd er al 15.000 euro voor ze opgehaald. Geld dat de broers hard nodig hebben nu ze hun huis en spullen kwijt zijn. Bovendien kunnen ze door hun verwondingen voorlopig nog niet werken. Het doel is om uiteindelijk 25.000 euro voor de broers op te halen. Sjoerd: "Wij willen ze heel graag helpen aan een nieuwe start."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.