De platte ex-douanier Gerrit G. heeft de afgelopen maanden zware bedreigingen ontvangen vanuit het criminele milieu. Justitie neemt de recente dreiging zo serieus, dat de van corruptie verdachte douaneman is overgeplaatst naar een extra beveiligde gevangenis op een militair complex. De dochter van G. is door de politie overgebracht naar een safe house.

Dit bleek zojuist tijdens een rechtszitting in het Doussie  proces, waarin Gerrit G. terecht staat voor zijn betrokkenheid bij grootschalige smokkel van cocaïne via de Rotterdamse haven. Justitie ziet G. als de corrupte spil in 'n aantal drugstransporten, waarbij hij als douanier de containers met coke  op ‘groen’ zette voor de smokkelaars. Er is een celstraf van zestien jaar tegen hem geëist.

Vanochtend vroeg werd de voormalig douanier met een speciaal, zwaarbeveiligd politietransport binnengebracht bij de Rotterdamse rechtbank. De anonieme bedreigingen aan z’n adres zijn binnengekomen bij het  Team Criminele Inlichtingen (TCI).

Jan Hein Kuijpers, de advocaat van Gerrit G. noemt de recente dreiging tegenover EenVandaag zeer ernstig: "Zijn dochter moest onderduiken want men was naar haar op zoek - volgens die geheime informatie. Gerrit zit al maanden in een zwaarbeveiligde gevangenis. En daar zit hij nu nog. Ik begrijp dat hij nog steeds niet veilig is." Het OM doet desgevraagd geen enkele mededeling over de extra beveiliging van Gerrit G. 

De recente bedreigingen dateren van de periode dat G. weer vast komt te zitten, begin december 2016. Aanvankelijk mag de voormalig douanier de rechtszaak in vrijheid afwachten, onder de voorwaarde dat hij geen strafbare feiten pleegt. Maar als er opnames opduiken met een medewerker van een drugskartel in Colomba – wordt hij opnieuw aangehouden.

Al kort na zijn arrestatie in april 2015 is de corrupte douanier doodsbang voor gewelddadige represailles van de Rotterdamse drugsbazen waar hij mee samen heeft gewerkt. Op de luchtplaats van het huis van bewaring zakt hij enkele dagen na zijn aanhouding in elkaar. Daarna breekt hij tegenover rechercheurs: ‘ze gaan m’n gezin vermoorden’ en ‘ze maken mij dood’.

Tegen de rechercheurs verklaart Gerrit G. vooral bang te zijn voor beruchte maffiakopstukken uit het Rotterdamse criminele milieu, zoals Henk E. en Rene F. ‘Kijk, die mensen hebben meer dan twee jaar van mijn leven vertieft. Ze hebben voor zoveel stress en gezeik gezorgd en mij het leven zuur gemaakt. Ik ben lastiggevallen en bedreigd en dat neem ik hun toch wel kwalijk…Het was niet mijn vrije keuze.’

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.