Verveling, stress en geldgebrek: voor gokverslaafden zijn dit moeilijke tijden. Ferdinand* was 16 jaar lang verslaafd aan gokken. Hij is een jaar 'gokvrij', maar door de coronacrisis heeft hij het zwaar. "Ik zat tegen de rand aan om weer te beginnen."

Jarenlang gokte hij in online casino's, op sportwedstrijden en deed hij aan turbobeleggen. "Ik heb succes gehad met gokken, maar uiteindelijk hield de verslaving stand en bleef ik doorgaan totdat het geld op was." Het lukte Ferdinand om te stoppen met behulp van therapie en een wekelijkse praatgroep.

Prikkelingen om weer te gaan gokken

"Ik ben nu iets meer dan een jaar in herstel, maar aan het begin van de coronacrisis had ik het echt lastig", vertelt hij. Tijdens de intelligente lockdown raakte Ferdinand geprikkeld om weer te gokken, onder andere door zijn veranderde ritme. "Ik heb een fijn gezin, maar ik hoef niet naar mijn werk en we zijn allemaal continu thuis. Dat zorgt ook voor stress, soms wil je dat even ontvluchten."

Net als voor veel andere Nederlanders was het niet zeker of Ferdinand doorbetaald kon worden. "Ik kreeg een e-mail dat ik in maart sowieso betaald werd, maar het verdere verloop werd in het midden gelaten. Dat gaf extra druk en onzekerheid. En een gokker in onzekerheid, geeft mogelijkheid tot terugval."

Appgroeps en online meetings tegen terugval

Door de coronamaatregelen kan Ferdinand niet naar zijn wekelijkse praatgroep. "We hebben drie weken zonder meeting gezeten en ik merkte toch dat mijn oude gokgedrag weer terug begon te komen. We hebben sinds twee weken online meetings opgezet en in de tussentijd praatten we in de appgroep."

De lastige en onzekere situatie zorgde ervoor dat Ferdinand overwoog om weer te gaan gokken. "Je gaat sites bezoeken om even een kijkje te nemen, vooral toen de beurskoersen schommelden. Ik heb tegen het randje aangezeten om mee te doen, maar ik heb het gelukkig niet gedaan. Ik denk dat als ik in een eerdere fase van mijn herstel had gezeten het mis was gegaan", vertelt hij. "Het is fijn dat we nu online meetings hebben. Het helpt wel om die terugval te voorkomen."

Lees ook

'Uitstel van betaling kan een valkuil zijn'

Ferdinand denkt dat door de coronacrisis het risico op verslaving toeneemt én dat een terugval bij veel lotgenoten op de loer ligt. Vanuit zijn praatgroep hoort hij dat anderen het ook lastig hebben. "De verveling slaat toe bij sommigen. Als ze lang alleen zitten, gaan ze zoeken naar prikkels. Als je wil kan je binnen een minuut een weddenschap online hebben staan."

Sommige maatregelen om mensen met financiële problemen te ondersteunen kunnen volgens Ferdinand een extra uitdaging vormen. "Er worden opties gegeven om bijvoorbeeld je hypotheek of een lening later te betalen. Het biedt rust voor veel mensen, maar voor een gokker kan het een valkuil zijn. Ik zou, als ik in actieve verslaving zat, sowieso van dat geld gebruikmaken. Dan zou je weer even kunnen gokken."

Bellen en praten

Toch is het Ferdinand gelukt niet in zijn oude patroon terug te vallen. Veel bellen met vrienden, familie en lotgenoten heeft hem ervan kunnen weerhouden weer te gaan gokken "Mijn directe omgeving weet ervan, ik probeer ze er zoveel mogelijk bij te betrekken. Veel praten, dat heeft het meeste geholpen."

De komende periode zal het lastig blijven, toch heeft Ferdinand vertrouwen in de toekomst. "Ik heb mijn leven goed kunnen oppakken en een aantal schulden zijn weggewerkt. Toch kom ik er nooit vanaf, je blijft altijd verslaafd. Het is de manier waarop je er mee omgaat."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

*Om privacyredenen hebben we in dit verhaal gekozen voor een gefingeerde naam. De echte naam is bij de redactie bekend.

Zoek je hulp of heb je vragen? Tactus Verslavingszorg is van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar via 088-3822887.

Lees ook

Reportage: 'CDA-kroonprinsen' allebei in de spotlight door coronavirus

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.