Het aantal online gokkers blijft stijgen. Zo'n 1,8 miljoen Nederlanders zegt wel eens illegaal tegen betaling te gokken op internet.

Gokken via internet is illegaal in Nederland. De Tweede Kamer nam in 2016 een wetsvoorstel aan om het online gokken te legaliseren, maar inmiddels ligt dat voorstel al jaren stil. Binnenkort debatteert de Eerste Kamer hierover. Ondertussen stijgt het aantal online gokkers nog steeds in ons land. De verleiding om met een paar muisklikken fors geld te winnen is groot.

Online geen sociale controle

Het is een sterk psychologisch gevoel om de drempel van het online gokken over te gaan. "Mensen willen nou eenmaal leuke dingen doen en een positief gevoel krijgen. Met gokken kun je dat gevoel krijgen. Het is altijd leuk om kans te maken op iets leuks", legt Arie Dijkstra uit. Hij is hoogleraar in de gezondheidspsychologie en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De kans om verslaafd te raken aan online gokken lijkt groter dan verslaafd te raken aan fysiek gokken in een gokhal. Dat heeft volgens Dijkstra meerdere redenen. "Online heb je technische mogelijkheden. Die kunnen op de milliseconde nauwkeurig aansluiten op de wensen van de gebruiker. Daarnaast mis je een sociale structuur als je in je eentje zit te gokken. Niemand ziet dat je boos bent als je verliest en niemand ziet dat je weer teveel inzet. Je wordt niet bijgestuurd. De potentie om verslaafd te raken is groter."

Herinnering aan verlies verdwijnt

Dat merkt ook Bas Brons, verslavingstherapeut. Hij ziet in zijn behandelkamer steeds vaker jongeren die zich te goed doen aan online gokken. "Veel jongeren van de internetgeneratie ontdekken deze vorm van gokken. Dat begint vaak heel onschuldig. Maar als ze bij ons komen zijn ze helemaal vastgelopen. De herinnering aan het gewonnen geld blijft hangen, maar ze vergeten ook dat ze geld verloren hebben. Ze kunnen dan niet meer stoppen."

De Tweede Kamer wil het online gokken uit de illegaliteit halen. Door het uitgeven van vergunningen hopen de partijen die daarvoor zijn meer grip te krijgen op deze online praktijken. Zo moeten gokbedrijven een verslavingspreventiemedewerker aanstellen. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer.

Lees ook

Legalisering? Brave burgers zullen gaan gokken

Hoogleraar Dijkstra ziet niets in legalisering van het online gokken: "Het symbool dat iets legaal is betekent ook dat veel brave burgers denken: nu mag het van de overheid. Dat zal voor veel mensen een drempel wegnemen. Ik voorspel dat er meer mensen in aanraking komen met online gokken en daaronder zullen ook weer gokverslaafden zijn."

Verslavingstheapeut Brons snapt het punt van Dijkstra. Hij maakt zich zorgen over het feit dat bedrijven mogen adverteren als het legaal wordt. Toch ziet hij ook wel een positieve kant aan legalisering: "Op dat moment kun je ook beter handhaven bij de aanbieders. Ik hoop dat de controle dan een stuk beter wordt."

Arne is gokverslaafd en vertelde daar eerder over bij EenVandaag:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.