Allemaal laten we dagelijks onbedoeld merken wat we denken: via onze lichaamstaal. Maar de signalen die voor velen verborgen blijven zijn absoluut geen geheim voor Joe Navarro. Jarenlang was hij lichaamstaaldeskundige bij de FBI. Nu de 65-jarge Navarro met pensioen is deelt hij graag zijn technieken met iedereen, in een nieuw boek.

Als je bijvoorbeeld precies wilt weten wat je date van je vindt, dan kan je nu zijn boek er op naslaan. Het is een soort woordenboek van lichaamstaal geworden.

Handige lichaamstaaltips

De New York Post geeft een overzicht van belangrijke punten. Hieronder een selectie van acht handige tips:

  1. Wrijft iemand in zijn ogen als hij je antwoord geeft op een vraag? Dan bedoelt diegene waarschijnlijk het tegenovergestelde van wat hij op dat moment zegt.
  2. Houdt je baas zijn hoofd scheef als hij je iets voorstelt? Dan is hij waarschijnijk echt geïnteresseerd. 
  3. Bijt je collega op zijn of haar lip? Dan zijn ze waarschijnlijk gestresst.
  4. Als iemands neusvleugels beginnen te bewegen tijdens een ruzie moet je wegwezen. Dat duidt op naderend fysiek geweld. 
  5. Houdt iemand zijn schouders hoog, ook wel bekend als het schildpadeffect? Dat duidt op schaamte of onzekerheid. Acteur Hugh Grant deed dit toen hij werd gearresteerd na een prostitueebezoek, verduidelijkt Navarro.
  6. Ben je samen met je partner op een feestje, en wijzen zijn voeten naar de deur? Dan wil diegene waarschijnlijk graag als een speer naar huis.
  7. Op sollicitatiegesprekken zijn een paar dingen belangrijk: geef een stevige handdruk, vingers op elkaar wijzen op extreme zelfverzekerdheid en belangrijk: hou je duimen niet verborgen. Daardoor kom je onzeker over. 
  8. En die eerste date? Als iemands lippen roder worden, waardoor ze een beetje op lijken te zwellen, duidt dat erop dat ze je aanwezigheid heel erg fijn vinden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.