“Binnen vijf minuten was ik 35.000 euro kwijt”, zegt Marion Mebius. Zij is een van de gedupeerden die het schip inging met zogeheten binaire beleggingen, een online industrie waar miljarden in omgaan.

Consumenten kunnen met binair beleggen veel geld winnen, maar vooral verliezen. Om in de toekomst consumenten te beschermen komt er een verbod om deze binaire opties op de markt te brengen, te verspreiden of te verkopen aan particuliere beleggers.

info
clock 29-03-2018 13:43

Binair handelen lijkt op gokken in een casino. Je zet in op zwart of rood. Beleggingsbedrijven laten beleggers inzetten op een koersstijging of daling van valuta, grondstoffen of aandelen. Het principe is simpel: je gokt of de koers omhoog of omlaag gaat. Heb je het goed gegokt, dan win je. Zit je ernaast, verlies je. Maar de belegger weet vaak niet of hij of zij met een malafide of bonafide bedrijf te maken heeft.

Mebius wilde via een online beleggingssite haar pensioen wat aanvullen, maar ze werd slachtoffer van geldklopperij en verloor in totaal 35.000 euro. Haar adviseurs lieten haar steeds meer geld inzetten om haar daarna te laten verliezen.

Het was allemaal nep

“Ze bouwen eerst een psychologische band met je op”, legt Marion uit. “Het was een heel gezellig telefoongesprek. De man aan de telefoon maakte veel grapjes en vertelde mij over zijn tweeling. Op de achtergrond hoorde ik kinderen krijsen. Achteraf bleken deze geluiden te worden afgespeeld via een bandje. Het was allemaal nep.”

Vorig jaar bracht EenVandaag het verhaal van een ander slachtoffer van binaire oplichting.

KIJK EN LEES OOK

Beleggers moeten beter beschermd worden

De binaire opties zijn al jarenlang een doorn in het oog van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die sinds 2013 al waarschuwen voor deze zeer risicovolle beleggingsproducten. Het verbod is volgens AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven dan ook een historische stap, waarbij alle EU-lidstaten dezelfde spelregels gaan hanteren voor aanbieders van online producten. “We hopen te bereiken dat beleggers beter beschermd zijn tegen grote verliezen”, zegt Van Vroonhoven van de AFM.

Riskante online certificaten

Behalve een verbod op het speculeren op extreme koersverschuivingen komen er regels voor CFD’s, voor beginnende beleggers verleidelijke maar riskante online certificaten die volgens hetzelfde principe werken.

Voor Marion komt het verbod te laat. “Ik heb het opgegeven ooit mijn geld terug te krijgen”, zegt Marion Mebius. Ze heeft twee jaar geleden aangifte gedaan en advocaat in de arm genomen, maar ziet de situatie somber in. “Er zit geen voortgang in de zaak. Ik kan waarschijnlijk naar mijn geld fluiten.”

Cryptocurrency

Maar de risicovolle beleggingen worden niet alleen gedaan in valuta of grondstoffen. Je kan nu veelvuldig gokken met cryptocoins. “Dit geeft nog veel meer risico” zegt handelaar in bitcoins Vince Meens van het bedrijf Brightlands. De koersen bij cryptocoins verlopen veel extremer dus het verlies is gelijk groter: “Binaire handel met cryptocoins is voor leken gevaarlijk. Je moet weten wat je doet.”

KIJK EN LEES OOK

Tegen schimmige wereld van binaire beleggingen is volgens Marion niet op te boksen. Tegen medegedupeerde wil zij zeggen. “Stop er gewoon mee. Je gaat je geld echt niet terug krijgen. Stop, stop, stop.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.