Geen zin om een krantenwijk te nemen of wil je je pensioen aanvullen? Je hoeft de term ‘binary‘ maar online in te typen en je krijgt honderden bedrijfjes die dit soort beleggingen aanbieden. Ze adverteren met beloftes van duizenden euro’s winst.

Binair traden lijkt op gokken. Je zet in op een koers, bijvoorbeeld van de dollar, en gokt of deze omhoog of omlaag gaat. Heb je goed gegokt, je wint! Zit je ernaast? Dan is je geld weg.

Financiële toezichthouders in Europa en daarbuiten waarschuwen al jaren voor deze sites. Het risico voor gewone gebruikers is te groot en de markt is te schimmig. De gebruiker kan niet zien of ze te maken hebben met een malafide aanbieder. 

De Franse financieel toezichthouder AMF heeft berekend dat 89% van de gebruikers van binary sites hun geld verliezen. De Nederlandse financiële toezichthouder AFM trekt deze situatie door naar Nederland. Afgezien van het risico dat je toch al loopt met deze vorm van handelen hebben criminelen zich vaak meester gemaakt van deze business door bijvoorbeeld valse koersen te laten zien en winsten te stelen.

Structureel opgelicht

Journaliste Claudia Zimmerman en Sophia de Vries hebben veel geld verloren. Sophia (niet haar echte naam, red.) besloot na de dood van haar man te kijken hoe ze haar pensioen kon aanvullen met binary trading. Ze kiest voor een van de vele sites die online beleggingsdiensten aanbieden en hoge winsten beloven. Sophia stort een eerste bedrag en kan gelijk aan de slag. In het begin maakt ze even winst, maar dan begint de ellende.

Niets bereidt haar voor op de hel die haar de volgende vier jaar zal wachten. Ze spendeert elke dag achter haar scherm om de verliezen die ze steeds oploopt terug te verdienen. Eindeloos correspondeert en belt ze met zogenaamde experts van haar trading bedrijf. Zij verleiden haar elke keer om meer geld in te zetten. Als ze doorheeft dat ze structureel opgelicht wordt, houdt haar trader haar geld vast tot op de dag van vandaag. Ze verliest ruim twee ton en zet nu haar huis noodgedwongen te koop.

En ze is niet alleen. EenVandaag spreekt met een van de gespecialiseerde advocaten die opkomen voor slachtoffers van binary trading sites. Bij Gabriele Giambrone in Londen bijvoorbeeld hebben zich al ruim 150 Nederlanders gemeld die veel geld verloren hebben, waaronder Sophia. In totaal heeft het kantoor 1266 clienten, opgelicht door ruim 100 verschillende binary brokers. Velen van hen zijn volgens het kantoor Giambrione te berooid om de fee van de advocaat te betalen.

Sophia heeft regelmatig contact met een tiental lotgenoten in binnen- en buitenland. Op zogenaamde scam sites zoeken slachtoffers van binary trading elkaar op.

Frauduleuze wereld

Journaliste Claudia Zimmerman schrijft een boek over binary trading en de frauduleuze wereld die daarachter steekt. Zij kwam op het spoor van deze handel door zelf een gokje te wagen. Inmiddels is ze duizenden euro’s armer, maar wel wijzer. Ze ontdekte dat de meeste binary trading-bedrijven op hun sites pretenderen alsof ze overal vestigingen hebben in de wereld. In feite opereren de meesten vanuit Israël. Ook advocaat Giambrione bevestigt dit. Israël is een soort Silicon Valley waar veel ICT-kennis en expertise zit.

Het kost volgens hem 5.000 dollar om een fake online platform te bouwen dat de gebruiker doet geloven dat hij echt real-time de koersen volgt. In feite volg je de  koersen van een malafide beleggingsbedrijf. De koers daalt en stijgt en is erop gericht om je zoveel mogelijk geld te laten verliezen. Volgens hem is 90 procent van de trading sites malafide maar strafrechtelijk lastig aan te pakken. Volgens experts is binair beleggen de snelst groeiende online business.

De AFM hoopt dat er dit jaar een reclameverbod tot stand kan komen zodat binary traders geen reclame meer mogen maken. Ze werken samen met de Europese toezichthouders om dit soort traden in Europa aan banden te leggen. Maar, volgens Giambrone kunnen deze platforms nog welig tieren omdat ze internationaal via internet opereren. Niemand lijkt verantwoordelijk te kunnen worden gehouden en het aantal hoopvolle speculanten blijft maar stijgen.

Bent u ook opgelicht of heeft u een verhaal? Wij horen het graag, mail naar [email protected]