Eigenaren van kolencentrales zijn niet te spreken over de manier waarop minister Kamp met ze omgaat. Ze moesten de afgelopen dagen uit de krant vernemen dat er wellicht meer centrales dicht gaan dan al was afgesproken in het energie-akkoord.

Ook de Hemwegcentrale in Amsterdam en een centrale in Geertruidenberg staan nu op de nominatie om gesloten te worden. En daarmee staan honderden banen op het spel.

Urgendazaak

Het kabinet overweegt de extra kolencentrales te sluiten om te kunnen voldoen aan het rechtelijk vonnis in de Urgendazaak. De rechter oordeelde dat overheid de uitstoot van broeikasgassen sneller terug moet brengen dan men van plan was. Daarmee lijkt de actie van deze maatschappelijke organisatie een steeds grotere stempel te drukken op het energiebeleid in Nederland.

Heeft Urgenda daarmee haar doel bereikt? Een gesprek met Marjan Minnesma van Urgenda. Ook gaan we langs bij de Hemwegcentrale, die 200 werknemers heeft. Een gesprek met Alexander van Ofwegen, directeur Warmte bij Nuon. 

CO2 terugdringen door sluiting kolencentrales. Kijk een eerder item terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.