Een meerderheid in Eerste Kamer wil niet dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) de energiebedrijven Eneco en Delta dwingt te splitsen. Het besluit om de energiebedrijven te laten opsplitsen werd tien jaar geleden genomen.

Delta en Eneco zijn nog de enige twee Nederlandse bedrijven die stroom opwekken en leveren en ook beschikken over hun eigen kabels. Dat willen ze zo houden, omdat ze vrezen dat ze zonder netwerkbedrijf worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf.

SP, CDA, PVV, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, OSF en 50PLUS in de Senaat dringen er vandaag bij Kamp op aan om Delta en Eneco pas te laten splitsen als ook in de energiebedrijven in andere Europese landen dat moeten. Kamp wil de energienetwerken in overheidshanden houden zodat die in alle omstandigheden voor energie kunnen zorgen en niet kunnen worden meegesleurd in commerciële risico's van de leveringsbedrijven. Die zouden bijvoorbeeld hun verliezen kunnen dekken met winsten van de netwerkbedrijven.

In september debatteerde de Tweede Kamer over de splitsing van Eneco en Delta. De Kamer besloot dat de splitsing van Eneco en Delta door moet gaan. Kijk een eerder item hieronder terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.