Tientallen gemeenten cashen flink nu energiebedrijf Eneco voor 4,1 miljard wordt verkocht. Zo ontvangt Rotterdam 1,3 miljard euro. 10 jaar geleden was het jackpot voor 136 gemeenten en provincies na de verkoop van Essent. Maar waar ging dat geld naartoe?

In 2009 wordt Essent voor 7,3 miljard euro verkocht aan het Duitse bedrijf RWE. 130 gemeenten en 6 provincies werden door hun aandelenverkoop (honderden) miljoenen euro's rijker. Dat geld werd voornamelijk besteed aan beleggingen, het dichten van gaten in de begroting én aan grote vastgoedprojecten. Hieronder een greep uit de meest opvallende uitgaven die gemeenten en provincies deden van het 'Essent-geld'.

1. Volautomatische parkeergarage in Den Bosch

De gemeente Den Bosch is spekkoper na de verkoop van Essent. Ruim 700 miljoen euro gaat richting de hoofdstad van Brabant. Een aantal van die miljoenen gaat naar een parkeergarage, exclusief voor ambtenaren. In eerste instantie moest dit een volautomatische garage worden voor 150 auto's. Die auto's moeten naar hun plek getild worden.

Het systeem blijkt niet te werken en de ruimte te krap. Uiteindelijk verrijst er aan de Keizerstraat een 'gewone' parkeergarage waar 80-90 ambtenaren hun auto kwijt kunnen.

Kosten: 8 miljoen euro

2. 'Let the Games begin... in Brabant'

De provincie Brabant zag de miljarden euro's die hun kant op kwamen als de ideale kans om de sport in Brabant naar een hoger niveau te tillen. Brabant moest dé plek worden waar sportbonden uit de hele wereld konden trainen voor de Olympische Spelen. Met de slogan 'Let the games begin in Brabant' en een renovatie van de roei-accommodatie moesten sportbonden over de streep getrokken worden.

Maar het plan viel letterlijk en figuurlijk in het water. Brabant werd overgeslagen door de bonden en de gloednieuwe roeiaccommodatie voldeed weliswaar aan alle voorwaarden, maar de stroming op het Wilhelminakanaal was te sterk om goed te kunnen trainen. Statenlid Herman Vreugdenhil (CU/SGP) noemt de gang van zaken zuur: "Het is wrang dat je heel stevig bezuinigt op jeugdzorg en openbaar vervoer, maar wel geld inzet om een Portugese roeiploeg naar Brabant te trekken."

Kosten: onbekend

3: Nieuwbouwwijk Bergen op Zoom

In Brabant wordt groot gedroomd nadat de miljoenen van Essent zijn binnengestroomd. De provincie besluit samen met de gemeente Bergen op Zoom te investeren in een stuk grond waar een nieuwbouw wijk moet verrijzen. Daarvoor moet spiritusfabriek Nedalco worden uitgekocht.

De prijs wordt door experts en ambtenaren geschat op 30 tot 35 miljoen. Burgemeester Peter van der Velden besluit zelf de onderhandelingen te doen met Nedalco en sluit tot ieders verbazing een deal van maar liefst 72,2 miljoen euro. Veertig miljoen euro meer dan geadviseerd. De nieuwe wijk Bergse Haven blijkt een financiële strop voor de gemeente, die er uiteindelijk tientallen miljoenen euro's verlies op lijdt.

Kosten: 72,2 miljoen

4: Plantjes en een voetbalkooi

In Amsterdam gaat het grootste deel van de 1,7 miljard euro die binnenstroomt na de verkoop van energiebedrijven linea recta naar de Noord/Zuidlijn.

Maar het energiegeld wordt ook aangewend voor kleinere projecten. Zo laat de gemeente een hypermoderne voetbalkooi bouwen. Daarnaast worden er planten en bloemen aangeschaft voor bejaardentehuizen.

Kosten: onbekend

5: Muziekschool zonder docenten

In Den Bosch besluiten ze kunstcentrum De Muzerije flink onder handen te nemen. De renovatie kost uiteindelijk zo'n 13 miljoen euro. Eén probleem: het potje waaruit het personeel, waaronder muziek- en cultuurdocenten wordt betaald is leeg. De financiële problemen zijn zelfs zo groot bij het kunstcentrum, dat een deel van het personeel ontslagen moet worden.

En dus staat er een 'top of the bill' cultuurcentrum in Den Bosch, maar is er nauwelijks personeel dat erin kan werken.

Kosten: 13 miljoen euro

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.