De veestapel van Nederlandse boerenbedrijven is de laatste maanden flink gegroeid. Te flink, waarschuwt minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Kamer. Regels die ons land heeft in Europa over de fosfaatuitstoot lopen mogelijk gevaar. Melkveehouders reageren geprikkeld op de oproep van Kamp.

Nederland heeft een uitzonderingspositie als het uitgaat om het uitstoten van fosfaat dat in mest zit. Fosfaat is in grote hoeveelheden schadelijk voor het milieu. Europa heeft de lidstaten regels opgelegd om een fosfaatoverschot tegen te gaan. Ons land heeft een uitzonderingspositie verkregen in de uitstootregels, onze bodem zou fosfaat eenvoudiger opnemen. 

Melkquotum

In het voorjaar van 2015 is het melkquotum afgeschaft. Het voelde als een bevrijding voor veel boeren die het afschaffen van het quotum aangrepen om flink te investeren in hun bedrijf. Het doel, meer koeien en meer melkproductie. De veestapel groeide fors en daarmee ook de mestproductie. 

Kamp: laat omvang melkveestapel niet verder stijgen

Voor dit jaar is het doel - 5 miljoen kilogram uitstoot - gehaald. Maar Kamp signaleert een toename van de veestapel. Het baart hem zorgen, schrijft hij in de brief. Het is volgens de minister van belang dat de groei de komende tijd niet zal doorzetten. Blijven we niet binnen de Brusselse afspraken, dan loopt onze uitzonderingspositie gevaar op. Nederland overschreed de afspraken al vaker.

In de verstuurde brief roept Minister Kamp de sector in niet mis te verstane woorden tot de orde: "Ik roep de sector dan ook op om – in haar eigen belang – de behaalde resultaten vast te houden en de omvang van de melkveestapel richting het eind van het jaar niet verder te laten stijgen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.