O.a.: Rory Young jaagt met Nederlandse snuffelhonden op ivoorstropers in Afrika * Hoekstra: 'Gaskosten lopen komende jaren op' * Dikke mannen in lycra: 'Minder dan 95 kilo betekent diskwalificatie'

Rory Young jaagt met Nederlandse snuffelhonden op ivoorstropers in Afrika. Rory Young jaagt op stropers in Afrika, die het hebben voorzien op het ivoor van neushoorns en olifanten. Drie jaar geleden vluchtte hij met zijn Nederlandse vrouw en kinderen naar Nederland, omdat hij zijn leven in Zimbabwe niet meer zeker was. Nu pendelt hij heen en weer tussen Bennebroek en Mali, alwaar hij lokale rangers opleidt om stropers te bestrijden. Zij krijgen hulp van drie snuffelhonden uit Nederland. Afgelopen september liep het bijna verkeerd af toen Young en zijn team werden aangevallen door jihadisten. * Hoekstra: 'Gaskosten lopen komende jaren op'. Bijna alle meevallers van het kabinet gaan rechtstreeks in het gat dat in de begroting is geslagen door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Ook staat er geen extra geld gereserveerd voor leraren en agenten. Dat staat te lezen in de voorjaarsnota, die minister Hoekstra van Financiën vandaag naar de Tweede kamer heeft gestuurd. * Dikke mannen in lycra: 'Minder dan 95 kilo betekent diskwalificatie'. Ze zijn een niet te missen fenomeen op de weg deze dagen: wielertoeristen in vol tenue, met net een paar kilo teveel. De vaak iéts te strakke lycra outfit inspireerde de koersdirecteur van de Ronde van Katendrecht tot een nieuw onderdeel: de Dikke Mannen Race. * Snelgroeiend Utrecht vraagt miljarden aan Rijk voor mega-station. De stad en provincie Utrecht vragen miljarden euro's van het Rijk voor de bouw van een nieuw mega-station. Dit zou nodig zijn om de explosieve groei van Utrecht bij te kunnen benen. Volgens de bestuurders heeft het huidige openbaar-vervoernetwerk niet genoeg capaciteit om het aantal treinreizigers in de toekomst nog aan te kunnen. Naast een volledig nieuw intercitystation moet er ook een nieuwe openbaar-vervoerring komen om de stad heen, die bestaat uit bijvoorbeeld een tramlijn of snelbusbaan. Hoe ver kan de stad nog groeien? * Weg met wattenstaafjes en rietjes: Europa verbiedt wegwerpplastic. Plastic bekers, bestek en oorstaafjes worden verboden. Een wetsvoorstel hiervoor presenteert Eurocommissaris Frans Timmermans. Met deze wet wil hij de strijd aangaan tegen de plastic soep, een in de Grote Oceaan drijvende berg plastic die volgens schattingen even groot is als Frankrijk en Spanje samen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.