Ze zijn een niet te missen fenomeen op de weg deze dagen: wielertoeristen in vol tenue, met net een paar kilo te veel. De vaak iéts te strakke lycra outfit inspireerde de koersdirecteur van de Ronde van Katendrecht tot een nieuw onderdeel: de Dikke Mannen Race.

De Dikke Mannen Race is één van de vele onderdelen tijdens het wielerweekend in Katendrecht, een oude kermiskoers die een paar jaar geleden nieuw leven werd ingeblazen. Er zijn ook wedstrijden voor de jeugd, voor oud-profs en voor top-amateurs. “We proberen elk jaar iets nieuws te verzinnen”, zegt koersdirecteur Dave Andriesse. “De Dikke Mannen Race blijkt een schot in de roos, we kregen meteen meer dan vijftig aanmeldingen.”

"Je hoeft echt niet als een monnik te leven om aan een wielerwedstrijd mee te doen", vervolgt Andriesse. "En dat je er in de eerste ronde al afgereden wordt is bij deze koers helemaal geen probleem."

Eerst melden bij de weegschaal

Deelnemers aan de race moesten zich voor het startschot klonk melden bij de weegschaal. “Deelnemers die minder dat 95 kilo wegen worden gediskwalificeerd.” Deelname aan de koers is ook geheel op eigen risico.

 “Ik moest wel even nadenken”, geeft deelnemer Edwin Vermaas toe. “Ik had geen zin om rond te rijden als een circusact.” Vermaas heeft geen twijfel of hij wel genoeg weegt en ook zijn conditie laat te wensen over. “Maar na een paar competitieloze jaren wilde ik mijzelf weer eens testen in een wielercriterium.”

Overgewicht bestrijden

De Rotterdamse minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid verricht het startschot. De dikke mannen race is een wedstrijd met een knipoog. Met minstens zoveel amusementswaarde ook als het wedstrijdonderdeel fietsen zonder remmen (het zogeheten fixed gear grid), maar het is ook een serieuze poging om de schaamte te doorbreken die veel fietsers met overgewicht ervaren. “Je ziet ze overal”, legt de koersdirecteur uit. “Hun doel is niet het etaleren van hun overgewicht, maar juist het bestrijden ervan.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.