De stad en provincie Utrecht vragen miljarden euro’s van het Rijk voor de bouw van een nieuw megastation. Dit zou nodig zijn om de explosieve groei van Utrecht bij te kunnen benen. Volgens de bestuurders heeft het huidige openbaar vervoer netwerk niet genoeg capaciteit om het aantal treinreizigers in de toekomst nog aan te kunnen. Naast een volledig nieuw intercitystation moet er ook een nieuwe openbaar-vervoerring komen om de stad heen, die bestaat uit bijvoorbeeld een tramlijn of snelbusbaan. Hoe ver kan de stad nog groeien?

De razendsnelle groei van Utrecht lijkt onomkeerbaar. Sinds het jaar 2000 is de stad bijna 100.000 inwoners rijker. En de verwachting is dat deze trend zich alleen maar verder door zal zetten. Telt Utrecht op dit moment nog 340.000 inwoners, in 2030 loopt het aantal op tot 410.000. En dan zijn er nog de buurtgemeenten waar ook nog ruim 640.000 mensen wonen. En al die mensen willen ook allemaal de stad Utrecht dagelijks kunnen bereiken. 

De snelstgroeiende rotonde van Nederland 

Volgens de bestuurders is het grootste probleem dat de infrastructuur van Utrecht niet meegegroeid is met de bevolkingsgroei. Dit ondanks het feit dat station Utrecht Centraal de afgelopen vijf jaar voor honderden miljoenen verbouwd. Utrecht Centraal is met 88 miljoen reizigers per jaar nu al het drukste station van Nederland. De verwachting is dat dit aantal in 2030 zelfs de honderd miljoen bereikt. 

De Provincie en Gemeente Utrecht trekken gezamenlijk op in de strijd voor een uitbreiding van de huidige infrastructuur. Ieder hebben ze 100 miljoen euro gereserveerd voor de ov-plannen, maar dat bedrag is nog lang niet toereikend. En dus kloppen ze aan in Den-Haag. Op 4 juni zitten ze om tafel met ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.