Plastic bekers, bestek en oorstaafjes worden verboden. Een wetsvoorstel hiervoor presenteert Eurocommissaris Frans Timmermans. Met deze wet wil hij de strijd aangaan tegen de plastic soep, een in de Grote Oceaan drijvende berg plastic die volgens schattingen even groot is als Frankrijk en Spanje samen.

De Commissie heeft het vizier gericht op 10 plastic producten. Het gaat om eenmalige te gebruiken producten die veel op de stranden gevonden worden en voor 70% van het zwerfvuil zorgen. Met deze maatregelen wil de EU in 2030 het afval in de zee halveren. 

1.000 dagen plastic

Programmamaker Bahram Sadeghi bewaarde 1.000 dagen lang al het plastic afval dat hij produceerde. Hij verbaast zich over hoe veel plastic hij vergaarde. "Ik bewaarde alles, zelfs tot aan de plasticjes tussen de plakjes kaas. Al dat afval samen maakt enorme indruk op mensen. Meer nog dan informatie. Deze verzameling laat in één keer zien hoeveel afval we als mensen produceren."

Sadeghi is overigens geen vijand van plastic. "Dankzij het  plasticfolie om een komkommer blijft deze dagen langer lekker dan zonder verpakking." Wel is hij door zijn project elke dag een stuk zwerfafval op gaan ruimen. Hij roept eigenlijk iedereen op dit ook te doen. "Doordat er in Nederland zo veel water is, is de kans groot dat dit plasticafval aan de plastic soep toegevoegd wordt." Wyke Potjer probeerde voor 'hetkanwel.nl' een maand lang probeerde zonder plastic te leven. Voor Potjer is het een missie geworden om winkels te wijzen op hun plastic gebruik: "Als je maar genoeg blijft zeuren dan gaan ze eindelijk wel om." 

Hoe hoger statiegeld, hoe meer mensen flesjes inleveren bij de supermarkt

Wat is eigenlijk de bereidheid van Nederlanders om meer maatregelen tegen plastic te nemen? Het Opiniepanel deed daar onderzoek naar. Acht op de tien (78%) mensen zijn voorstander van statiegeld op kleine petflesjes en blikjes. Veel deelnemers zouden hun flesjes en blikjes inleveren bij de supermarkt, als er statiegeld op zit. Hoe hoger het statiegeld, hoe meer mensen dat zouden doen. Bij 10 cent statiegeld op flesjes zou driekwart (77%) hun flesje vaak of altijd inleveren, bij 25 cent statiegeld doet 89 procent dat.

KIJK & LEES OOK

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.