Exact een jaar geleden trad hij voor het laatst op. Sindsdien zit zanger Robin Pors van de Vengaboys thuis. Na 20 jaar feest, zang, muziek en reizen komt dat hard bij hem aan. Hij raakt in een depressie, verliest zijn inkomen én zijn vrienden.

Samen met de groep Vengaboys scoorde hij in de jaren negentig hits met 'Boom, Boom, Boom' en 'We're Going To Ibiza'. Wereldwijd zijn ze nog altijd razend populair. Maar in plaats van de wereld overvliegen en solo nieuwe muziek uitbrengen, bleef Pors het afgelopen jaar thuis. Zonder werk.

Vengaboys - We're Going To Ibiza

Kritiek op coronabeleid

Dat raakt hem hard: "Ik raakte depressief, lag dagen op bed. Mijn toekomstperspectief zakte steeds verder weg en het legde een enorme druk op mijn relatie. Moet ik mijn huis wegdoen? Moet ik een baan zoeken? Maar banen liggen niet voor het oprapen. The case burned me out", vertelt Robin.

In de zomer blijft hij wekenlang thuis in bed liggen. Hij mist mensen en de gezelligheid, maar als hij zich tegen vrienden kwetsbaar opstelt, kan hij lang niet altijd op begrip rekenen. "Het is heel pijnlijk dat mensen je meteen als boeman zien als je bijvoorbeeld kritische vragen hebt over het coronabeleid. Want hoe durf je aan jezelf te denken terwijl er mensen doodgaan?"

Vrienden kwijt

Robin raakt door corona vrienden kwijt met wie hij jarenlang close was. "Sommige ruzies over corona zijn zo uit de hand gelopen dat ik dierbare vrienden niet meer spreek."

"Corona zorgt voor verdeeldheid in plaats van verbroedering. Ik kan het niet aanzien. Ik zag ineens meer slechts dan goeds in mensen. Iets wat ik nooit eerder ervaren heb."

Lees ook

'We zijn als laatste aan de beurt'

Nu steeds meer mensen gevaccineerd worden durft Robin voorzichtig weer met iets meer optimisme naar de toekomst te kijken: "Dat geeft hoop, al denk ik tegelijkertijd dat wij als Vengaboys echt als allerlaatste aan de beurt zijn."

"Een concert van Anita Meyer - waarbij mensen keurig op hun stoel kunnen luisteren - zal eerder geboekt worden dan een optreden van de Vengaboys, waar mensen de polonaise zullen lopen. En dat is doodzonde want we hebben die verbroedering meer nodig dan ooit."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.