Columniste Ebru Umar wil dat er hard wordt opgetreden tegen 'klikturken': Turkse Nederlanders die bij de Turkse overheid aangifte doen tegen Turkije-critici. "Iemand bewust uitleveren aan een regime dat niet deugt is een schending van mensenrechten."

Ebru Umar zat zelf in 2016 enige tijd vast in Turkije nadat ze door Nederlandse Turken was aangegeven. Sinds haar zaak worden regelmatig Nederlanders in Turkije vastgehouden, vaak op dubieuze gronden. De laatste in een almaar groeiend aantal zaken is de Rotterdamse moeder, die al 3 maanden met haar baby in een Turkse gevangenis zit.

Lees ook

Terroristische daad

Ebru Umar windt er geen doekjes om, want dat doet ze nooit. In Nederland wonende Turken die landgenoten aangeven in Turkije moeten wat haar betreft keihard worden aangepakt. "Als je iemand aangeeft in het buitenland, en je weet dat die daardoor in de gevangenis komt, dan zie ik dat als een terroristische daad. Iemand bewust uitleveren aan een regime dat niet deugt is een schending van mensenrechten."

Want het doet nogal wat met je, weet ze uit eigen ervaring. "En ik heb geluk gehad dat ik de eerste was. Ik kreeg alle aandacht van de Nederlandse regering, na aandacht in de pers. Maar het lijkt er nu op dat we het normaal gaan vinden dat je in Turkije vastgezet kan worden."

Twintig Nederlanders vast

De lijst van Nederlanders die in Turkije worden gearresteerd groeit nog altijd. Onlangs nog werd het SP-raadslid Murat Memis gearresteerd en na druk uit Nederland weer vrijgelaten, maar de meeste zaken komen niet eens meer in het nieuws. Momenteel zitten er nog zo'n twintig Nederlanders vast in Turkije.

En dat is volgens Umar geen toeval. Ze denkt dat de Rotterdamse moeder is opgepakt omdat ze op een of andere manier is verlinkt. "Ze heeft niet eens de Turkse nationaliteit. Ze deed hier vrijwilligerswerk voor een Koerdische stichting en dan vinden ze je daar een landverrader." Wat Umar betreft is de maat inmiddels meer dan vol, en moet Nederland gaan optreden tegen klikturken. "De namen van de verklikkers staan in de Turkse aanklacht. Zo moeilijk is het dus niet."

Lees ook

Inmiddels gaat de rechtszaak tegen Umar wegens belediging van de Turkse president Erdogan gewoon door. Ze laat zich in Turkije verdedigen door een advocaat en geeft met enig understatement aan 'niet veel vertrouwen in de Turkse rechtstaat te hebben'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.