Zijn arrestatie zou het gevolg zijn van een paar tweets. De Eindhovense SP'er Murat Memis werd in april opgepakt, kreeg een uitreisverbod en staat morgen voor de rechter in Turkije. Hij is optimistisch maar zijn familie en collega’s maken zich zorgen.

"Ik verwacht dat ik vrijgesproken word en dat ik woensdag weer in Nederland ben." Murat Memis klinkt optimistisch als zijn broer Firat hem belt. Ook is hij dankbaar voor alle steun en solidariteit die hij vanuit Nederland krijgt.

Opgepakt tijdens vakantie

De 31-jarige Memis, SP-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Eindhoven, werd in april opgepakt toen hij met familie in Turkije op vakantie was. Zijn paspoort werd afgenomen en hij kreeg een uitreisverbod. De Turkse staat beschuldigt hem van terroristische activiteiten en sympathieën. Hij zou volgens de Turkse aanklager ook lid zijn van de Koerdische terroristische organisatie PKK. Volgens Memis zelf berust deze aanklacht enkel op een aantal berichten op Twitter die hij gedeeld zou hebben.

Murat's broer Firat Memis is geschokt dat zijn 'broer, vriend en collega' dit nu door moet maken. De twee broers kwamen 25 jaar geleden met hun ouders vanuit Turkije naar Nederland. Al meer dan 20 jaar bestieren ze samen een champignonkwekerij.

Murat Memis over de telefoon: "Ik hoop dat deze nachtmerrie snel voorbij is"

Hart op de juiste plek

Murat zou volgens Firat nog geen vlieg kwaad doen. "Hij is een heel sociaal, emotioneel, spontaan persoon. Wij werken 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Daarnaast is hij ook nog SP-raadslid in Eindhoven. Je vraagt je soms af waar hij de tijd vandaan haalt."

Ook volgens compagnon Esther Verstrate heeft Memis het hart op de juiste plek. "Het is een heel betrokken man. Hij zou zijn boterham nog eerder aan iemand anders geven dan dat hij hem zelf opeet. Dat siert hem enorm."

Twintig Nederlanders met uitreisverbod

Vorige week was er debat in de Tweede Kamer over wat de Nederlandse overheid voor Memis, en andere Turkse Nederlanders die een uitreisverbod hebben in Turkije, doet. Op dit moment zijn er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ongeveer twintig Nederlanders die Turkije niet kunnen verlaten.

In het debat vonden de linkse partijen dat minister Blok van Buitenlandse Zaken zich harder op moet stellen. De minister denkt echter dat 'stille diplomatie', de meest effectieve manier is om Memis en de andere Nederlanders weer op vrije voeten te krijgen.

Achter de schermen

Verstrate, die als zakenpartner in de champignonhandel al jaren met de broers Memis optrekt, vindt dat er te weinig gedaan wordt vanuit Nederland. "Ik weet niet wat er achter de schermen gebeurt. Ik hoop van harte dat daar van alles gebeurt. Het kan niet zo zijn dat iemand zomaar van zijn vrijheid beroofd wordt en dat Nederland daar niets aan doet."

Firat reist af naar Antalya om bij de rechtszaak te kunnen zijn en zijn broer te steunen. Murat kan niet wachten tot hij weer in Nederland is: "Ik wil als raadslid weer verder waar ik gebleven was."

Tv-reportage: Familie en collega's van Murat Memis maken zich zorgen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.