SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen is in Turkije om de rechtszaak tegen het Eindhovens SP-raadslid Murat Memis bij te wonen. "Ik ben in Antalya om Murat te steunen," aldus Marijnissen. Memis mag sinds een vakantie in april Turkije niet meer uit.

Marijnissen is vandaag in het vliegtuig gestapt om haar partijgenoot te kunnen ondersteunen. "Al 2 maanden mag ons Eindhovens gemeenteraadslid Turkije niet uit omdat hij gebruik maakt van zijn vrijheid van meningsuiting. Dat is onvoorstelbaar", aldus de SP-politica.

Lees ook

Gearresteerd tijdens vakantie

Murat Memis is fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad in Eindhoven. Hij werd op 30 april, tijdens een vakantie met familie, in Antalya gearresteerd. De Turkse staat linkt hem aan de Koerdische terroristische beweging PKK. Uiteindelijk kreeg Memis een uitreisverbod op verdenking van terroristische activiteiten en sympathieën.

Volgens de Eindhovenaar heeft de verdenking te maken met een aantal tweets van linkse politici die hij gedeeld heeft op Twitter. Volgens Marijnissen is de aanklacht nergens op gebaseerd: "evident is dat wat Murat Memis op zijn social media heeft geschreven, in Nederland doodnormaal is. Dit valt onder de vrijheid van meningsuiting."

Radio-interview: SP-leider Lilian vanuit Turkije in gesprek over de rechtszaak van Murat Memis

20 Nederlanders met uitreisverbod

Memis is niet de enige Nederlander die Turkije niet meer uit kan. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er op dit moment ongeveer 20 Nederlanders met een uitreisverbod in Turkije.

Vorige week werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de kwestie. Een aantal linkse partijen vonden dat Nederland een hardere toon aan moet slaan tegen Turkije. Minister Blok van Buitenlandse Zaken denkt echter dat 'stille diplomatie' de beste manier is om Memis en de andere Nederlanders vrij te krijgen.

Lilian Marijnissen vertelt vanuit Antalya waarom ze is afgereisd voor de rechtszaak tegen Murat Memis.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.