"Ze heeft nu twee tandjes en kan kruipen en rollen." De 8 maanden oude baby van Rojda zit al bijna haar halve leven, samen met haar moeder, vast in een Turkse cel. De aanleiding: Rojda werkte in Nederland voor een Koerdische stichting.

Ze deed het wel vaker: een stedentrip naar Istanbul. Als de 31-jarige Rojda bij de douane wordt aangehouden dacht ze dan ook eerst aan een routinecontrole. Dat gebeurde wel vaker, 'omdat wij een Nederlands paspoort hebben met een Koerdische naam'. Maar het was geen standaardcontrole. Rojda werd aangehouden voor 'banden met een terroristische organisatie' en verdween met haar baby in de cel. Haar zus Berivan ontsprong de dans, hoewel ze voor dezelfde organisatie werkt als Rojda.

'Het gaat niet goed met haar'

"Naar omstandigheden gaat het oké, mijn zus houdt zich sterk", vertelt Berivan, aangedaan in haar Rotterdamse woning. "Maar ze zit onterecht in een gevangenis in Turkije. Ik weet dat ze zich sterk houdt, maar dat het eigenlijk niet goed met haar gaat."

Ook voor de familie is het zwaar. "Vooral omdat de kleine er ook bij is. Het is een zuigeling, wat dan ook de reden is dat ze nog bij haar is. Ze was 5 maanden toen het gebeurde. Mijn zus zegt dat ze zich heel erg schuldig voelt, omdat we alles missen."

Het is zwaar 'vooral omdat de kleine er ook bij is. Het is een zuigeling', vertelt Berivan.

Vrijwilliger bij Koerdische stichting

De aanleiding van de aanhouding, vertelt Berivan, was een online-persbericht van een Koerdische organisatie. "Daarin stond dat zij vrijwilligerswerk heeft gedaan bij de Koerdische Volksstichting in Rotterdam."

Volgens de aanklacht is de Koerdische Volksstichting een vertakking van de PKK. "En daarmee is ze lid van een terroristische organisatie."

Net moeder, geen terrorist

Ontbijtjes organiseren, samen iedere avond eten en danslessen: de Koerdische Volksstichting is gezien haar activiteiten bepaald geen militante organisatie. "Mijn zus en ik gaven huiswerkbegeleiding aan kinderen van ouders die geen Nederlands spraken."

Berivan kan nog steeds nauwelijks geloven dat Rojda nu vastzit. "Ze is gewoon een betrokken Rotterdammer." Zo zat ze namens de organisatie geregeld met burgemeester Aboutaleb om tafel om spanningen tussen verschillende gemeenschappen te verminderen. "Ze is gewoon een 31-jarige vrouw, met een kind. Ze is net moeder en geen terrorist."

Volstrekt legale organisatie

Ook minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok liet weten dat de organisatie waarvoor Rojda en Berivan zich inzetten gewoon voldoet aan de Nederlandse wet. "Wij geven aan dat deze organisatie valt onder de vrijheid van vereniging."

Zijn Rotterdamse partijgenoot Vincent Karremans valt hem hierin met kracht bij. "Ze heeft taal- en danslessen gegeven voor een organisatie die volstrekt legaal is in Nederland. Maar omdat het woord 'Koerdisch' er inzit, denkt men er in Turkije anders over. Dat vinden wij onacceptabel en onrechtvaardig. We willen dan ook dat de situatie daar ophoudt."

Lees ook

Verklaring Rotterdamse gemeenteraad

Om duidelijk te maken aan de Turkse overheid dat de Koerdische Volksstichting geen terroristische organisatie is, heeft Karremans namens de Rotterdamse gemeenteraad een verklaring op.

"Een meerderheid van de raad heeft zijn handtekening onder deze vragen gezet. Daarmee geven we aan dat we achter Rojda staan. We willen dat zij zo snel mogelijk wordt herenigd met haar familie."

Stille diplomatie wel heel stil

Naast de verklaring wordt ook gebruik gemaakt van stille diplomatie, maar daar kan Berivan geen hoogte van krijgen. "Die stille diplomatie is wel heel stil, want we weten niet wat er gebeurt."

Het tekent haar machteloosheid. Het liefst zou ze bij Rojda willen zijn, maar ze komt Turkije niet meer in. "Anders was ik iedere week op en neer gereisd om haar te bezoeken."

Lees ook

'Houd er rekening mee dat ik weg kan blijven'

Intussen houdt Rojda ondanks alle inspanningen ernstig rekening met een veroordeling en daarmee een lang verblijf in een Turkse gevangenis. "Ze maakt aan de lopende band mee dat vrouwen met een leeg dossier naar een rechtszitting gaan en met een lange gevangenisstraf terug komen. Een vrouw kreeg 12 jaar straf", vertelt Berivan aangedaan.

De familie heeft goede hoop dat Rojda vrijkomt, maar zelf waarschuwt ze dat het er niet goed uitziet. "Ze zegt continu tegen ons: 'Wees realistisch en houd er rekening mee dat ik weg kan blijven.'"

Berivan vertelt dat haar zus er rekening mee houdt dat ze 'weg kan blijven'.

Gevangenis geen plek voor een baby

Intussen heeft Rojda veel steun aan het samenzijn met haar baby. "Het feit dat de kleine bij haar is geeft haar kracht", zegt Berivan. Want met de baby gaat het gelukkig naar omstandigheden goed.

"Ze groeit goed, ze heeft nu twee tandjes, ze kan kruipen en ze kan rollen. Dat hebben we allemaal moeten missen, maar ze kan het gelukkig wel", vertelt Berivan. "Maar het is natuurlijk niet goed voor een baby om in de gevangenis te zitten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.