Je leest het wel vaker: de knop bij een stoplicht waar je als fietser op drukt, staat vaak niet in contact met het stoplicht. Een soort placebo-knop, die je ten onrechte het gevoel geeft dat je invloed uitoefent. Niets van waar, zeggen deze drie experts.

Af en toe steekt het verhaal weer de kop op, zegt Eric Gremeldinger, verkeerskundig ontwerper bij de gemeente Den Bosch, enigszins geïrriteerd. Vanmorgen stond de kop 'Waarom de drukknoppen bij verkeerslichten vaak nep zijn' op AD.nl. Gremeldinger windt er dan ook geen doekjes en zegt: "Het is volkomen onjuist en absoluut fake news."

Lussen

"Het is heel simpel, voor drukknoppen die niet zijn aangesloten gaan gemeenten niet betalen", zegt Erik Vlek van adviesbureau Vlek Verkeerslichten, die al ruim 30 jaar in het vak zit. Het doel van de drukknop is een stoplicht naar groen te sturen voor de fietser, maar dat kan ook gedaan worden middels een lus in het asfalt. "Op dat moment hoef je niet ook nog te drukken, maar er kan wel eens iets mis zijn met de lus. Dan zou je als fietser nooit meer groen krijgen", legt Gremeldinger uit. Dus ook als er een lus ligt, heeft de knop nog waarde.

Het kan ook zijn dat de lus je fiets niet detecteert, bijvoorbeeld omdat deze grotendeels van kunststof is, ook dan is de drukknop noodzakelijk. Lussen, voor zowel auto's als fietsen, werken namelijk met een magnetisch veld. Pas als een metalen object dat veld verstoord gaat er een signaal naar het stoplicht. De lus zorgt er wel voor dat het licht langer groen blijft. "Als je komt aan fietsen, dan blijft het licht op groen zodat jij en eventuele andere fietsers door kunnen rijden. Tot een bepaald maximum, dat wel", zegt Wilco Koopman.

Lees ook

Lok-drukknoppen

Expert Vlek zegt dat hij in zijn lange loopbaan slechts twee keer heeft meegemaakt dat drukknoppen niet werden aangesloten op het stoplicht. Die werden alleen maar neergezet om ervoor te zorgen dat fietsers goed op de aanwezige lus gingen staan." Mensen hebben namelijk de neiging zich direct naast een drukknop op te stellen. Dat waren dus geen placebo-knoppen, maar een soort 'lok'-drukknoppen."

Gremeldinger: "Er wordt met berichten over niet aangesloten drukknoppen onnodig paniek gezaaid. Ik zag een oproep op twitter om naar Den Haag te gaan, want de overheid zou de boel alleen maar traineren. Ik vind dat persoonlijk heel erg jammer. We proberen ervoor te zorgen dat de weggebruiker zo min mogelijk voor niets staat te wachten."

Drukte bijhouden

Verkeerskundig ontwerper Gremeldinger van de gemeente Den Bosch is stellig. "Elke drukknop in onze gemeente is aangesloten op de verkeersregelinstallatie. Die doet niet alleen een aanmelding voor groen licht, maar registeren dat ook." Zo houdt de gemeente bij hoe vaak en wanneer er op de stoplichtknop wordt gedrukt.

Ook de experts van DTV Consultants in Breda kennen het verhaal over nep-druknoppen voor fietsers. Zij zeggen eveneens dat er niets van klopt. "In de ervaring die wij hebben komt het eigenlijk nooit voor", zegt Wilco Koopman, verkeerslichten-expert bij DTV Consultans. Het bedrijf ontwerpt al decennia lang verkeerslichten voor provincies en gemeenten door heel Nederland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.