Vanmorgen berichten media media dat in België XTC-pillen worden verhandeld die zo krachtig zijn dat ze tot de dood kunnen leiden.

De gevaarlijke pillen werden per toeval gevonden door een project in Brussel waarbij gebruikers hun drugs kunnen testen op kwaliteit. Er werd een ongewoon hoog gehalte aan MDMA, de werkzame stof in XTC, in de pillen terug gevonden. Het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) waarschuwde dat deze pil voor een gemiddeld meisje van veertien al fatale gevolgen zou kunnen hebben. 

Volgens een woordvoerder van het Trimbos-instituut zijn de pillen ook in Nederland in de omloop, maar is dat niet iets nieuws. Vorig jaar al waarschuwde het instituut al voor pillen met een hoge dosis MDMA in Nederland. 

De sterk gedoseerde xtc-pillen zouden dodelijk kunnen zijn als ze worden gebruikt door jonge tieners onder de veertien jaar met weinig lichaamsgewicht. Maar het is vooral het onvoorzichtige gebruik wat een dodelijke afloop kan hebben; het mixen van pillen en alcohol, het gebruik van meerdere soorten drugs door elkaar en het nemen van meerdere xtc-pillen op één avond. 

EenVandaag maakte vorig jaar de volgende reportage over de sterke xtc-pillen en de gevaren daarvan: